Rusija
0

Ogromni gubici ruske privrede zbog korupcije

FENA
Šteta koju je korupcija pričinila ruskoj privredi dostiže 40 milijardi rubalja godišnje (1,5 milijardi dolara), procjenjuju ruski stručnjaci.

"Zbog velike prikrivenosti, stvarne razmjere korupcije nemoguće je tačno odrediti", kazao je u srijedu ruski ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev u intervjuu listu Rosijskaja gazeta.

"Razmjere se procjenjuju samo uz pomoć socioloških istraživanja i mišljenja stručnjaka. Tako, po mišljenju parlamentarne komisije za borbu protiv korupcije, ukupna šteta koju privreda Rusije trpi zbog korupcije dostiže 40 milijardi rubalja godišnje, dok po nekim procjenama stranih stručnjaka premašuje 20 milijardi dolara", rekao je Nurgalijev.

On je istaknuo da rezultati anketiranja stanovništva pokazuju da se više od 70 posto Rusa susreće s nekim oblikom ucjenjivanja mitom.

Korupcija je, prema njegovim riječima, prodrla u sve sfere i postala neotuđivi element svakodnevnog života. "Najstrašnije je što prema istraživanju niza socioloških centara većina Rusa korupciju ne doživljava kao kriminalnu pojavu, već kao normalan uvjet života", rekao je ministar.

Proces ozdravljenja društvenih odnosa je veoma dug i može potrajati i više od deset godina, smatra on.

"Koliko će brzo doći to vrijeme, direktno zavisi od naše aktivnosti i od toga da li će ljudi povjerovati u naše namjere da se stvarno borimo protiv korupcije i da li će se uključiti u proces realizacije planiranih mjera", kazao je Nurgalijev.

On je zaključio da se bez podrške naroda cjelokupna djelatnost vlade može okončati bezuspješno i pretvoriti u još jednu bučnu kampanju bez rezultata.