Republika Srpaska
0

Ograničenjem marži štiti se najugreženije stanovništvo

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske (RS) štiti od neopravdanog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica one slojeve stanovništva čija je platežna moć najslabija, rečeno je Srni iz ovog ministarstva.

Ovom uredbom Ministarstvo je ograničilo marže koje na so, mast, ulje, margarin, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hranu za dojenčad i hranu za bebe i ona iznosi osam odsto na proizvode na veliko, odnosno 10 odsto na proizvode na malo.

Reagujući na najavljeno povećanje cijena hljeba i brašna u RS, iz Ministarstva podsjećaju da je Zakonom o regulisanju cijena dato pravo privrednim subjektima da formiraju cijene proizvoda i usluga slobodno, prema uslovima na tržištu, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena.

"Doneseni Zakon o regulisanju cijena predviđa mogućnost propisivanja niza mjera neposredne kontrole cijena uz prethodno ispunjene uslove, odnosno u slučajevima ako i pored preduzetih mjera ekonomske politike nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu, radi sprečavanja monopolskog formiranja cijena i utvrđivanja prodajnih cijena proizvoda koji se koriste za intervenciju na tržištu, kao i radi zaštite životnog standarda", navode iz Ministarstva.

U skladu sa donesenim Zakonom o regulisanju cijena, Ministarstvo može propisati niz mjera neposredne kontrole cijena kao što su određivanje fiksne cijene, određivanje najviše cijene, određivanje najniže cijene, način formiranja cijena, davanje saglasnosti na cijene određenih proizvoda i usluga, određivanje marže i vraćanje cijena na prethodni nivo.

Prema podacima Ministarstva, prosječna maloprodajna cijena jednog kilograma pšeničnog brašna kreće se od 0,70 KM do 1,36 KM, u zavisnosti od vrste brašna i proizvođača, naglašavajući da je bijeljinsko preduzeće "Žitopromet" u julu i avgustu smanjilo cijene brašna, kako u maloprodaji, tako i u veleprodaji.

Maloprodajne cijene, koje su na snazi od 27. avgusta, jednog kilograma pšeničnog brašna tip 500, pakovanje od 25 kilograma, smanjene su sa 0,82 KM na 0,74 KM, dok je maloprodajna cijena ovog tipa brašna, pakovanje od jednog kilograma smanjena sa 1,15 KM na 1,03 KM. Maloprodajna cijena pšeničnog brašna tip 850, pakovanje od 25 kilograma, smanjena je sa 0,80 KM na 0,70 KM. 
Veleprodajne cijene navedenog privrednog subjekta su smanjene za pšenično brašno tip 500 pakovanje od jednog kilograma sa 0,98 KM na 0,88 KM, odnosno pakovanje od 25 kilograma smanjene su cijene sa 0,70 KM na 0,63 KM. Veleprodajna cijena pšeničnog brašna tip 850, pakovanje od 25 kilograma, smanjena je sa 0.68 KM na 0,60 KM.

U istom preiodu, cijena tone pšenice na budimpeštanskoj berzi iznosila je 175,88 evra, odnosno 344 KM, dok je na novosadskoj berzi iznosila 380 KM.

Kada je riječ o cijenama mesa, mlijeka i njegovih proizvoda, te šećera, iz Ministarstva novode da su cijene mesa u vagustu mjesecu mile na nivou julskih, da je prosječne cijene mlijeka i mliječnih proizvoda takođe na julskom nivou, dok je zabilježen blaži rast cijena šećera, sa 1,97 KM na 2,12 KM. U posljednjoj nedjelji mjeseca avgusta zabilježene su najniže maloprodajne cijene šećera od 1,95 KM, a najviše od 2,44 KM po jednom kilogramu.