Ključno pitanje
12

Oglasio se Energoinvest, evo kada ćemo znati novu cijenu plina

M. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federacija BiH cijenu plina za naredni kvartal od Gazprom Exporta može očekivati početkom oktobra, jer trenutna cijena vrijedi do kraja trećeg kvartala, odnosno do 30. septembra.
"Energoinvest konstano pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje tačnih informacija o cijenama u budućnosti prije nego što nam to potvrdi Gazprom  nije moguće zbog svih poznatih okolnosti, ali prema svim prognozama i dalje se očekuje rast cijena", dodali su iz te kompanije za uvoz plinaa u FBiH. 

Inače, kako su istakli, tržišne cijene plina su na TTF gasnoj platformi izuzetno promjenljive i za nekoliko puta su veće od cijena koje mi imamo.

"Nakon što dobijemo nove cijene od Gazproma blagovremeno ćemo obavijestiti javnost", poručili su iz Energoinvesta.

Cijena plina se formira kvartalno na osnovu kretanja cijene nekoliko elemenata, a ponajviše nafte u prethodnih devet mjeseci.

"Novu cijenu ćemo dobiti početkom oktobra i bit će izračunata na već spomenuti način. S obzirom na to da se cijene plinaa na tržištu mijenjaju više puta tokom godine, prema cijeni nafte, po naftnoj formuli, a pošto je cijena nafte značajno rasla, tako raste i cijena plina", poručili su iz Energoinvesta.

Inače, Premijer RS-a Radovan Višković tvrdi da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) jučer u Moskvi dogovorio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom prijateljsku cijenu plina za Bosnu i Hercegovinu za ovu godinu.

On je podsjetio da Federacija BiH troši 200 miliona metara kubnih plina godišnje, a RS 50 miliona metara kubnih.

"Oni troše četiri puta više što znači da imaju puno veće benefite od Dodikovih dogovora sa Putinom nego RS. I to nije postignuto i obezbijeđeno, zahvaljujući političarima iz Sarajeva, već onima iz RS-a", rekao je Višković.

On je izrazio nadu da će građani u BiH znati cijeniti to jer, prema njegovim riječima, nije mala stvar u današnjoj situaciji platiti 425 eura za hiljadu metara kubnih plina, dok Evropa istu količinu plaća 1.800 eura.

Da se cijena neće mijenjati potvrdio je i Dodik koji je kazao da u narednom periodu neće biti tržišnih opterećenja i prilagođavanja aktuelnim tržišnim uslovima. To je izjavio nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora Gazproma Aleksejem Milerom.