biznis
0

Oformljen najveći proizvođač aluminija u svijetu

FENA
Ruski proizvođači aluminija "Rusal" i SUAL i švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama "Glenkor" saopćili su danas da su okončali integraciju kojom je nastao najveći proizvođač aluminija u svijetu.

Nova kompanija je, kako je prenijela agencija DPA, pretekla dosadašnjeg lidera, američku "Alkou".

Kompanija pod nazivom "Junajted Kampani (UC) RUSAL" proizvodit će godišnje četiri miliona tona aluminija i 12 miliona tona glinice, što će joj osigurati prodaju u vrijednosti oko 12 milijardi dolara godišnje, navele su kompanije u zajedničkom saopćenju.

Prema tim podacima, nova kompanija će osiguravati jednu osminu svjetske proizvodnje aluminija i šestinu produkcije glinice.

Sadašnji svjetski lider "Alkoa" lani je proizvela 3,5 miliona tona aluminija, a drugi na listi "Alkan" 3,4 miliona tona.

S kapitalom od 25 do 30 milijardi dolara, UC RUSAL će odmah početi pripreme za inicijalnu javnu ponudu akcija, koja se može očekivati za tri godine, navedeno je u saopćenju.

Do tada će "Rusal", dosad treći po veličini proizvođač aluminija u svijetu, čiji je vlasnik ruski milijarder Oleg Deripaska, držati 66 odsto akcija nove kompanije.

SUAL, koji spada među prvih 10 svjetskih kompanija u sektoru aluminija i kojeg kontroliše holding kompanija "Renova" Viktora Vekselberga, imat će udio od 22 odsto u zajedničkoj kompaniji, a preostalih 12 procenata švajcarski "Glenkor".

Vekselberg će biti predsjednik UC RUSAL-a, a sadašnji generalni direktor "Rusala" Aleksandar Buljagin bit će izvršni direktor.

Imovina nove kompanije uključit će četiri rudnika boksita, 10 rafinerija glinice, 14 topionica aluminija i tri fabrike alufolije. Kompanija će imati više od 100.000 zaposlenih u 17 zemalja na pet kontinenata.

Buljagin je objasnio da je odluka o integraciji, koja je objavljena u oktobru prošle godine, donijeta prije svega zbog rasta industrije aluminija zahvaljujući kineskom privrednom "bumu", zbog jačanja konkurencije u sektoru prirodnih resursa i potrebe da se konsolidovanjem osigura pozicija na tržištu.

"Naš cilj je da postanemo međunarodna korporacija za metale i energiju koja će biti lider u novim oblastima poslovanja", kazao je Buljagin.