Island
0

Održavanje referenduma o isplati duga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Parlament Islanda usvojio je sinoć prijedlog da u toj zemlji prije 6. marta bude održan referendum, na kojem će se odlučivati da li Island treba da vrati Velikoj Britaniji i Holandiji dug od pet milijardi dolara, nastao 2008. godine, kad su vlade te dvije zemlje zagarantovale depozite svojih građana u islandskim bankama koje su bankrotirale.

Poslanici su se izjasnili za referendum, pošto je predsjednik Olafur Ragnar Grimsson ove sedmice neočekivano odbio da potpiše prijedlog zakona o isplati duga, pozivajući se na nezadovoljstvo širom zemlje, prenio je Reuters.

Svih 49 poslanika prisutnih u parlamentu, koji ima 63 mjesta, glasalo je za održavane referenduma, objavljeno je na zvaničnom web sajtu.

"Vladi je naloženo da ovaj slučaj na neutralan način predstavi glasačima putem medija. Datum referenduma odredit će Ministarstvo pravde u saradnji s Izbornom komisijom", navedeno je na sajtu islandskog Parlamenta.

Datum održavanja referenduma zavisit će od vremena potrebnog za pripremu glasačkih mjesta i ažuriranja lista glasača, navela je britanska agencija.