biznis
0

Održano prvo zasjedanje bh. i ruske Komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju

FENA
Ruska Federacija i ove će zime nastaviti s isporukom prirodnog gasa Bosni i Hercegovini, ali smatra da se pitanje duga koji je viši od 100 miliona američkih dolara mora riješiti bilo kroz investicione zahvate, restrukturiranje ili na neki drugi način, izjavio je danas u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, nakon prvog zasjedanja Međuvladine bh. -ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

"Mi u državi moramo se dogovoriti o načinu te isplate. Pritisaka s ruske strane neće biti, ali taj problem je prisutan skoro 15 godina i to je pitanje, uz reguliranje klirinških obaveza bivšeg SSSR-a prema BiH, koje je bilo i centralno na današnjem zasjedanju", kazao je ministar Puhalac.

On je kazao da je tokom današnjeg susreta riječi bilo o saradnji u oblasti energetike i industrije, investicijama, građevinarstvu i turizmu, te kako smatra da bi BiH i Ruska Federacija nakon ovakvih razgovora mogle dogovoriti potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti investicija.

Kruglik Sergej Ivanović, rukovodilac Federalne agencije za građevinarstvo i stambeno-komunalnu privredu Ruske Federacije i predsjednik ruske komisije u Međuvaldinoj rusko-bosanskohercegovačkoj komisiji za trgovinu i privrednu saradnju, nakon sastanka je kazao da su dug BiH za prirodni gas i klirniške obaveze SSSR-a prema BiH problemi koji više od 10 godina remete odnose dviju država i da tu problematiku treba riješiti, a onda krenuti u unaprijeđenje ekonomske i trgovinske saradnje.

Nakon sastanka ministar Puhalac i Ivanović potpisali su i protokol prvog zasjedanja Komisije, a Ivanović je tom prilikom istaknuo kako će naredni sastanak biti održan iduće godine u Ruskoj Federaciji.

Početkom devedestih godina prošlog vijeka BiH je četvrtinu svoje robne razmjene ostvarivala sa zemljama bišeg SSSR-a, a danas se učešće izvoza i uvoza BiH sa Ruskom Federacijom u ukupnoj vanjkotrgovinskoj razmjeni BiH mjeri najnižim stopama.

Ukupan obim razmjene BiH i Ruske Federacije u 2006. godini iznosio je 114,61 miliona američkih dolara, a u 2005. godini saldo trgovinskog bilansa iznosio je 104,2 miliona američkih dolara u korist Ruske Federacije.

Od januara do jula ove godine ukupna vrijednost robne razmjene BiH i Ruske Federacije je iznosila 69,3 miliona američkih dolara. Od toga, izvoz BiH je iznosio o 2,31 milion dolara, a uvoz iz Rusije 67 miliona dolara.