biznis
0

Održana osnivačka skupština Udruženja "Drvni klaster u BiH“

FENA
Osnivačka skupština Udruženja "Drvni klaster u BiH“ održana je danas u Sarajevu.

Udruženje su osnovali bh. drvoprerađivači koji već tri godine intenzivno sarađuju u različitim oblastima svog poslovanja.

Osnivači Udruženja su istaknute firme koje su, uz podršku USAID projekta podizanja konkurentnosti putem klastera, do sada provele niz zajedničkih aktivnosti kao što su zajednički nastupi na međunarodnim sajmovima, organizovanje specijalizovanih obuka i poslovnih susreta sa stranim partnerima, poboljšanje zakonodavnog okvira u saradnji sa relevantnim ministarstvima i drugo.

„Naše dosadašnje aktivnosti provedene u okviru Klastera drvoprerade i šumarstva BiH su pokazale da kroz zajedničke aktivnosti u velikoj mjeri poboljšavamo efikasnost određenih segmenata našeg poslovanja dok, u isto vrijeme, pojedinačne firme snose niže troškove“, izjavio je Eldin Brčaninović, jedan od osnivača Udruženja.

„Kako se Projekat podizanja konkurentnosti razvojem klastera koji finansira USAID bliži kraju odlučili smo da uspostavljenu saradnju nastavimo kroz vlastito udruženje.“, objasnio je Brčaninović motivaciju za osnivanje Udruženja.

Osnovni cilj Udruženja će biti dalje unapređenje konkurentnosti sektora drvoprerade i šumarstva i to kroz zajedničke aktivnosti u nekoliko oblasti koje utiču na povećanje prodaje i produktivnost pojedinačnog poslovanja.

Osnivačkoj skupštini su prisustvovali predstavnici oko 20 najistaknutijih proizvođača i izvoznika iz područja drvoprerade i šumarstva BiH uključujući preduzeća Krivaja, FIS, Laser, Konjuh, Rukotvorine i druge.

Udruženje će u svom budućem radu usko sarađivati sa svim relevantnim institucijama, organizacijama i preduzećima u cilju daljnjeg unapređenja konkurentnosti ove značajne oblasti bh. privrede.