{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan Treći gospodarski forum

F
18.9.2009. u 16:39
0
0
Održan Treći gospodarski forum
0
Održan Treći gospodarski forum
Sudionici Trećeg gospodarskog foruma zatražili su od svih institucija BiH da ubrzaju ustavne promjene, koje su nužne za pridruživanje i ulazak BiH u Evropsku uniju, pri čemu se moraju izjednačiti prava i mogućnosti u procesu odlučivanja za sva tri naroda, na svim razinama i u svim institucijama.
Treći gospodarski forum, koji je održan danas u Sarajevu, u organizaciji Caritasa Biskupske konferencije BiH, okupio je brojne zvaničnike, gospodarstvenike iz BiH i Republike Hrvatske, predstavnike Crkve i druge.

U zajedničkoj izjavi sudionika usvojenoj na ovom skupu zatraženo je i da se razvoju poduzetništva i ukupnog gospodarstva da prioritet, s naglaskom na ulaganje i razvoj onih grana i oblasti gdje imamo komparativne prednosti i koji mogu dati brze i najveće efekte. To se, prije svega, odnosi na energetiku, proizvodnju hrane, turizam te značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu koja je preduvjet razvoja svih drugih oblasti.

Obnova u ratu porušenih domova, društvenih i vjerskih objekata, kao i povratak prognanih i izbjeglih, kako se navodi u izjavi, treba biti u prioritetu izdvajanja proračunskih sredstava sa svih razina vlasti u BiH.

Učesnici Gospodarskog foruma su pozvali da se pristupi što bržoj realizaciji koridora Vc, kao najvećeg infrastrukturnog objekta u BiH, te da se, više nego dosad, osiguraju ulaganja u obrazovanje i znanost, kao i da se što prije donese zakon o denacionalizaciji (restitucija).

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je i predsjednik Caritasa Biskupske konferencije BiH, na pres- konferenciji održanoj u zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa po završetku foruma izrazio je zadovoljstvo održanim skupom, ističući da su ovi zaključci doneseni lako, što odražava duh koji je vladao među sudionicima na forumu.

Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović kazao je da je njegovo sudjelovanje imalo za cilj davanje podrške temama o kojima se razgovaralo i isticanje strateški važnih projekta za povezivanje gospodarstvenika Hrvatske i BiH. Rješavanje prometne infrastrukture, kako je naglasio, suštinski je bitno za rješavanje gospodarskih pitanja, a činjenica je da je autoput na koriodru Vc jedan od najvećih investicijskih zahvata u današnje vrijeme.

Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede u šumarstva FBiH Drago Bilandžija osvrnuo se na najvažnije zaključke prošlogodišnjeg te ovogodišnjeg Gospodarskog foruma na kome se govorilo o tome šta je dosad učinjeno i budućim planovima, kao i o gospodarskoj, finansijskoj krizi i etičkim načelima.

U zajedničkoj izjavi sudionika, Gospodarski forum je pozdravio najavu Vlade Republike Hrvatske o donošenju strategije i zakona koji će urediti suradnju Republike Hrvatske (RH) i Hrvata izvan RH radi unaprjeđenja uzajamnog odnosa, tj. postizanja učinkovita i djelotvorna sustava potpore na svim poljima djelovanja a u svrhu ostvarivanja zajedničkih interesa. Smatraju potrebnim da u ovaj proces bude uključeno što više predstavnika iz različitih područja iz BiH.

Sukladno Ustavu RH i međunarodnim propisima, Gospodarski forum od Vlade RH i Hrvatskog sabora očekuje punu potporu politici osiguranja pune jednakopravnosti, konstitutivnosti i suverenosti Hrvata u BiH što je preduvjet gospodarskog i svakog drugog napretka Hrvata u BiH i BiH kao države jednakih naroda i građana, navedeno je u izjavi sudionika trećeg gospodarskog foruma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: