{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan sastanak malih dioničara Energopetrola

21.6.2012. u 15:04
0
Održan sastanak malih dioničara Energopetrola
0
Održan sastanak  malih dioničara Energopetrola
Sastanak malih dioničara društva Energopetrol d.d. Sarajevo održan je 16. juna 2012. godine.
Donijeti su sljedeći zaključci:

1. Sagledano je stanje u društvu i konstatovano je da društvo iz godine u godinu pravi gubitke te da je Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrol d.d. Sarajevo zaključen između Vlade FBiH, društva Energopetrol d.d. Sarajevo, MOL-a, Hungarian Oil and Gas PLC i INA-e, Industrija nafte d.d. Zagreb, odnosno implementacija pojedinih članova ovog ugovora, štetna po interese i društva i malih dioničara.
Energopetrol d.d. Sarajevo je samo u 2011. godini ostavio gubitak od 31.487.981,00 KM.

2. Donesena je odluka o formiranju udruženja za zaštitu interesa malih dioničara društva Energopetrol d.d. Sarajevo. Za predsjednika je izabran Zehid Zahirović. Za priključenje udruženju dioničari se mogu informirati putem telefona 033 565 151ili na mail: info@general-servis.ba.

3. Donesena je odluka da se i dalje insistira da Vlada stavi na uvid malim dioničarima Energopetrola sve potpisane Ugovore i dodatke na glavni ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo kao i ostalu relevantnu dokumenatciju neophodnu za ispitivanje valjanosti ovog pravnog posla. U slučaju da Vlada F BiH i dalje insistira na tome da se navedena akta ne mogu objelodaniti, pokrenuti Upravni spor kod Vrhovnog suda Federacije BiH radi naloga tog suda Vladi da dostavi relevantnu dokumentaciju.

4. Donesena je odluka da se udruženje obrati Vladi FBiH i Agenciji za privatizaciju FBiH sa zahtjevom za službeno očitovanje Vlade ili Agencije po pitanju da li je Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. iz 2006.god. realizovan u cjelosti i da li je druga ugovorna strana Konzorcij INA –MOL ispunila u cjelosti ugovorne obaveze. S tim u vezi zatražiti izjašnjenje da li je u postupku vršenja kontrole privatizacijskog ugovora i predviđenih ulaganja izdato uvjerenje ovom Konzorcijumu o ispunjenju ugovornih obaveza, odnosno, potvrda o završetku procesa privatizacije društva Energopetrol. Ako to nije slučaj, šta se preduzima ili će se preduzeti u svrhu pritiska na Konzorcija da ispuni svoje privatizacijske obaveze ili će se pak zatražiti raskid ugovora.

5. Donešena je odluka da se, nakon dobijenih odgovora iz tačke 4, ovisno od podataka iz odgovora pokrene procedura za poništenje Ugovora o dokapitalizaciji društva Energopetrol d.d. Sarajevo sklopljenog dana 08.09.2006. godine kao nezakonitog akta.

6. Donesena je odluka o pokretanju odštetnih zahtjeva malih dioničara kao i krivičnih prijava protiv odgovornih pravnih i fizičkih lica za naknadu štete pričinjene nezakonitom privatizacijom državnog kapitala u društvu Energopetrol d.d. Sarajevo, kao i nezakonitim poslovanjem Društva u prethodnom periodu a posebno pokrenuti postupke protiv članova Uprave i Nadzornog odbora Energopetrola u prethodnom periodu zbog donošenja odluka koje su pogodovale samo jednom dioničaru odnosno Konzorciju INA-MOL.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: