{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan poslovni forum BiH - Republika Srbija

F
5.3.2009. u 16:37
0
0
Održan poslovni forum BiH - Republika Srbija
0
Održan poslovni forum BiH - Republika Srbija
Poslovni forum Bosna i Hercegovina - Republika Srbija, koji je održan 4. marta u Beogradu u Privrednoj komori Srbije, okupio je više stotina privrednika i direktora javnih preduzeća i kompanija dvije zemlje.
Zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH), odnosno Agenciji za promociju izvoza BiH (BHEPA) pri ovoj komori, koji su u saradnji s Privrednom komorom Srbije organizirali poslovni forum, tom skupu privrednika samo iz naše zemlje prisustvovalo je više od sto predstavnika privrednih subjekata.

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović istakao je kako je privredna saradnja između BiH i Srbije izuzetno dobra, te da postoji niz mogućnosti da se ona u narednom periodu unaprijedi.

U tom smislu naglasio je značaj implementacije Sporazuma o uspostavi zone slobodne trgovine (CEFTA).

Investicije Republike Srbije u BiH u proteklom periodu, kako je dodao, iznosile su 800 miliona eura, dok je u isto vrijeme BiH u Srbiju investirala 100 miliona eura.

Samo u prošloj godini, naveo je Vesović, robna razmjena između dvije zemlje iznosila je više od 1,9 milijardi eura. Izvoz iz Srbije u našu zemlju iznosio je 1,3 milijarde, dok je uvoz iz BiH bio 630 miliona.

- Postoji mogućnost unapređenja odnosa između dvije zemlje posebno u povećanju obima saradnje u oblasti industrije, poljoprivrede, energetike, saobraćaja, rudarstva i građevinarstva. Stoga se poslovna saradnja treba posebno usmjeriti na razvijanje sektorske aktivnosti. Treba unaprijediti i odnose kroz zajednički nastup na tržištima trećih zemalja, posebno ruskom, naglasio je Vesović.

Predsjednik VTKBiH Mahir Hažiahmetović istakao je da je naša zemlja od primjene CEFTA sporazuma očekivala poboljšanje položaja u smislu ublažavanja negativnih trendova deficita, ali kako se nakon godinu dana primjene tog sporazuma može reći da "nade nisu u potpunosti ispunjene, jer su nastavljeni raniji trendovi".

- U toku 2008. godine došlo je do povećanja trgovinske razmjene sa svim zemljama osim Albanije. Najveći trgovinski deficit ostvaren je s Hrvatskom u iznosu 830 miliona eura. Iako je robna razmjena sa Srbijom nešto povoljnija, jer deficit iznosi 400 miliona eura ne možemo biti zadovoljni nivoom izvoza u tu državu, kazao je Hadžiahmetović dodajući da iz Srbije dominira uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dok se u tu zemlju uglavnom izvoze robe kao što su rude, bazna ulja i maziva.

Srbija je inače, drugi partner BiH prema izvozu, dok je po uvozu na trećem mjestu, saopćeno je u četvrtak iz VTKBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: