biznis
0

Održan poslovni forum bh. i privrednika iz Ruske Federacije

FENA
BiH i Ruska Federacija najprije mogu obnoviti ekonomsku saradnju u oblasti metaloprerađivačke industrije, autoindustrije, drvoprerade, energetike, te građevinarstva, jer je taj vid saradnje bio jako razvijen i prije ratnih zbivanja u BiH kada je sa bivšim SSSR-om bh. privreda ostvarivala četvrtinu svoje robne razmjene.

Ova ocjena data je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH tokom poslovnog foruma i bilateralnih susreta između privrednika BiH i Ruske Federacije.

Takav stav podržao je i rukovodilac Federalne agencije za građevinarstvo i stambeno-komunalnu djelatnost Ruske Federacije i vođa državno-ekonomske delegacije Ruske Federacije Sergej Kruglik, koji je sa delegacijom doputovao u Sarajevo radi jučerašnjeg sudjelovanja u radu prve sjednice Mješovitog povjerenstva za ekonomsku i trgovinsku suradnju Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Kruglik je istaknuo da su namjere Ruske Federacije za saradnju sa bh. privredom jako ozbiljne, što to potvrđuje i sastav ruske delegacije u kojoj su predstavnici najznačajnijih holdinga te zemlje iz oblasti energetike “Gazprom” i “Zarubežnjev”, ali i predstavnici metalske industrije, bankarskog i građevinskog sektora.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, naglasio je da je ruska delegacija jutros imala prijem i kod premijera FBiH Nedžada Brankovića, te da se taj razgovor uglavnom odnosio na pitanja bh. dugovanja za isporučeni ruski plin, odnosno klirinška dugovanja Ruske Federacije spram Bosne i Hercegovine.

  • Mislim da je moguć i reprogram tog duga, ali ruska strana smatra da se taj problem prvo mora sagledati unutar BiH, rekao je ministar Puhalac.

On je dodoa kako već postoje preduvjeti da BiH s Ruskom Federacijom potpiše nekoliko sporazuma: o zaštiti investicija, o zračnom prometu, o uvjetima uzajamnih putovanja građana, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te kazao kako osobno smatra da postoje uvjeti i za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Početkom devedestih godina prošlog vijeka BiH je četvrtinu svoje robne razmjene ostvarivala sa zemljama bišeg SSSR-a, a danas se učešće izvoza i uvoza BiH sa Ruskom Federacijom u ukupnoj vanjkotrgovinskoj razmjeni BiH mjeri najnižim stopama.

Ukupan obim razmjene BiH i Ruske Federacije u 2006. godini iznosio je 114,61 miliona američkih dolara, a u 2005. godini saldo trgovinskog bilansa bio je 104,2 miliona američkih dolara u korist Ruske Federacije.

Od januara do jula ove godine ukupna vrijednost robne razmjene BiH i Ruske Federacije je iznosila 69,3 miliona američkih dolara. Od toga, izvoz BiH je iznosio 2,31 miliona dolara, a uvoz iz Rusije 67 miliona dolara.

Današnjem susretu privrednika BiH i Ruske Federacije prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Viktorovič Šuvalov.