biznis
0

Održan okrugli sto "Kriza svjetske ekonomije"

FENA
Vodeći svjetski ekonomisti izražavaju zabrinutost od potencijalne globalne ekonomske recesije. Kriza bi mogla izbiti na samim finansijskim trižištima i procjene su da se radi o jednoj od najtežih kriza od okončanja Drugog svjetskog rata.

O krizi svjetske ekonomije razgovarano je danas na okruglom stolu koji su u Sarajevu organizovali Ekonomski fakultet u Sarajevu, Privredna komora KS-a i Društvo ekonomista BiH.

Na početku 21.stoljeća dovedeno je u pitanje sve što je dosad činilo temelje svjetske ekonomije i pitanje je kako će čovječanstvo uspjeti da prevaziđe krizu, kazao je u uvodnoj diskusiji dekan Ekonomskog fakulteta Muris Čičić.

Cijene osnovnih namirnica u svijetu enormno rastu, javlja se nestašica hrane što već dovodi u pitanje egzistenciju velikog broja ljudi. Cijene energenata ugrožavaju ekonomsku stabilnost i rast, a kreditna kriza, odnosno kriza hipotekarnih kredita dovodi u pitanje održivost finansijskog sistema. U ekonomskom poretku pojavljuju se nove sile kao što su Kina, Indija, Brazil i Rusija.

Razlozi su višestruki i naravno nafta je jedan od njih. Tu se s jedne strane radi o velikoj potražnji koju generiraju Kina i Indija, kazao je Čičić, a s druge o neobnovljivim resursima i nedovoljnim kapacitetima, pa se nameće nužnost iznalaženja i ulaganja u obnovljive resurse.

-Rješenje je u makroekonomskom menadžmentu, dobroj regulaciji, ozbiljnim i odgovornim vladama i međunarodnim institucijama - istakao je Čičić.

Dodao je da ukoliko cijene nafte nastave rasti ovim tempom, (a predviđa se do kraja godine cijena od 200 dolara), veliki broj zemalja to neće moći izdržati. Također, ako cijene hrane ostanu na ovom nivou prijete problemi s nemirima u 90 zemalja, a ako dođe do inflacije ona će ugrozititi cijelu svjetsku ekonomiju.

To sve nalaže ozbiljnu akciju, kazao je Čičić dodajući da je očito da velike sile već sarađuju da bi pokušale ublažiti krizu.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ante Domazet smatra da se radi o lošem ekonomskom upravljanju. SAD koji je kolijevka liberalnog kapitalizma ima teškoće u upravljanju ekonomijom u regulaciji finansijskog sistema, a s obzirom na njegovu moć i utjecaj na globalnu ekonomiju takvi problemi se prelijevajuju i na druge zemlje u svijetu.

Oporavak se može postići vrlo brzo, kazao je Domazet, a ključ je u tehnološkom razvoju kao moćnom sredstavu za pokretanje ekonomije. Postoji značajan obim slobodnog kapitala, a investicije treba usmjeriti u proizvodnju, realnu ekonomiju.