biznis
30

Održan događaj umrežavanje poduzetnika iz dijaspore i BiH

Klix.ba
Restart - poslovna ambasada za bh.dijasporu, uz podršku fonda Market Makers i Ambasade Švicarske u BiH, sinoć je organizirala svoj najveći događaj umrežavanja za sve koji su zainteresovani da BiH naprave boljim mjestom za život i rad, bilo da se radi o pristupu kompanija novom tržištu, ulaganjem u projekte/startupe u BiH, ili podršci inicijativama za ekonomski razvoj BiH.

Ovom događaju je prisustvovalo oko 150 učesnika iz BiH I dijaspore. Ovaj event je odličan metod da povežemo organizacije i pojedince diljem svijeta da dođu sa idejama i nađu partnere za svoje projekte, ističu Adnan Berberović, član Upravnog odbora Restarta.

Iako mnogi imaju sumnje, tim Restarta smatra da je u Bosni i Hercegovini moguće uspostaviti uspješnu firmu sa visokokvalitetnim osobljem koje može ponuditi usluge prema potrebama svjetskih tržišta.

"Mi smo skupina entuzijasta koji smo prepoznali poslovne prilike ovdje u Bosni i Hercegovini. Za nas nekoliko to je značilo napustiti zemlju u kojoj smo živjeli u inostranstvu, i vratiti se ovdje da kreiramo radna mjesta za nas i za druge. Suočili smo se s nekim preprekama, baš kao i ostali, ali ne samo da smo uspjeli da ih prevaziđemo već i da napredujemo na tim tržištima", ističe Maša Čampara, jedan od osnivača Restarta i osnivač kompanije eMediaPatch koja, sa timom od 30 ljudi iz Sarajeva, vrši usluge medijskog planiranja za američko tržište.

Tome svjedoče i brojni drugi primjeri ulaganja iz dijaspore u kompanije koje danas rade za internacionalne klijente u Americi, zapadnoj Europi, Australiji i drugim zemljama svijeta.

"Ipak, radi se samo o ličnim inicijativama, a za velike korake i velike investicije potrebno je formirati "ekosistem", kompletnu infrastrukturu koja će raditi na mijenjanju slike Bosne i Hercegovine, kao ratom poharane zemlje pune sukoba, u destinaciju za biznis", naglašava Edin Forto, član Upravnog odbora Restarta.

Iako puna određenih nedostataka, BiH ima i velike prednosti ali i mogućnosti za razvoj biznisa.

Sigurnije je i mnogo lakše vidjeti problem umjesto rješenja i prepreke umjesto prilika. Cijena ovakvog razmišljanja su mnoge propuštene prilike. Kompanije su oslonac bilo koje ekonomije i društva, jer oni osiguravaju radna mjesta. U BiH izgleda da je više odgovarajućih i boljih poslova u javnom sektoru. Ovo se mora promijeniti i ovo će se promijeniti, ističe David Kramer, zamjenik direktora za saradnji pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini, koja je zajedno sa fondom MarketMakers podržala projekt Restart.

U Restartu ističu da je izuzetno bitno okupiti sve ključne aktere koji će svojim zajedničkim nastojanjima, upornim radom, te kvalitetnim projektima kreirati preduslove za ekonomski razvoj naše zemlje.