Prestanak proizvodnje
0

Odoše Yugo, Skala i Zastava

FENA
Posljednji proizvedeni automobil Yugo Koral In metalik crvene boje sišao je sa proizvodne trake, a posljednji proizvedeni automobil u Zastavi bio je automobil Zastava Skala 55.

Proizvodnja Yuge prestala je 20. novembra ove godine, a posljednji automobil te marke koji je sišao sa montažnih traka u Zastavi bio je 794.428 po redu. Osim Yuge, prekida se i proizvodnja Skale 101 i Floride i to na osnovu ugovora potpisanog između talijanskog Fiata i države Srbije.

Do 20. novembra ove godine proizvedena je i posljednja Skala, koja je bila pod brojem 1.273.532, dok je prije nekoliko dana završena proizvodnja Floride i posljednja je 29.950 po redu.

Posljednja Zastava 10 bila je 4.224 po redu i proizvodnja tog automobila u Kragujevcu je također prekinuta, ali će se ubuduće proizvoditi pod starim nazivom Punto i pod markom Fiat. Od istog trenutka, osim prestanka proizvodnje navedenih automobila, gasi se i postojanje marke automobila Zastava.

Zajedničko društvo ‘Fiat automobili Srbija’, osnovano ugovorom Fiata i države Srbije, početkom 2010. godine u Kragujevcu će, kako se najavljuje, proizvoditi potpuno nov model automobila.

Kragujevačka Zastava je od početka proizvodnje automobila, 1953. godine, do sada proizvela više od 4,1 miliona vozila, od kojih je oko 650.000 vozila plasirano na tržišta 76 zemalja širom svijeta.