Kineski putnici će konačno odahnuti
0

Odobrene 11,2 milijarde dolara za novi aerodrom u prenapučenom Pekingu

Klix.ba
Kineski lideri dali su odobrenje za utrošak 11,2 milijarde dolara za izgradnju novog međunarodnog aerodroma u Pekingu.

Završetkom ovog dugoočekivanog projekta trebale bi se smanjiti gužve na postojećem međunarodnom aerodromu, koji je posljednji put proširivan uoči Olimpijskih igara 2008. godine i ne uspijeva pratiti nemilosrdni ekonomski rast Kine.

Novi aerodrom će biti izgrađen na jugu glavnog grada Kine, javili su danas kineski mediji. Gradnja će vjerovatno početi sljedeće godine, a otvaranje aerodroma se očekuje do kraja 2018.

Izvori iz državne avijacije su procijenili da će aerodrom koštati najmanje 70 milijardi jena (11,2 milijarde dolara), a imat će šest pisti za civilnu avijaciju i jednu koja će služiti u vojne svrhe.

Međunarodni aerodrom u Pekingu, koji se nalazi na sjeveru grada, već treću godinu je drugi najprometniji aerodrom na svijetu. Protekle godine kroz njega je prošlo 81,8 miliona putnika.

Najprometniji na svijetu je Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Novi kineski aerodrom svrstat će Peking rame uz rame s New Yorkom, Londonom, Parizom i Tokiom. Putnici u Pekingu se već dugo žale na kašnjenja, a otežavajući faktor im je i to što isti zračni prostor dijele civilni i vojni avioni.