Zenica
0

Odobrena prva sredstva iz kreditno-garancijskog fonda ZDK-a

FENA
Upravljačka jedinica Kreditno-garancijskog fonda Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) donijela je danas odluku o dodjeli prvog kredita. Iznos od 50.000 KM dobilo je preduzeće "AM-Trade" d.o.o. Žepče.

Prema informaciji iz Vlade ZDK-a, ova sredstva vlasnik će upotrijebiti za nabavku mašina za proizvodni program rešetkastih drvnih krovnih nosača, tzv. bindera.

"Kako je već poznato, Vlada ZDK-a formirala je Kreditno-garancijski fond od 1,5 miliona KM koji se pojavljuje kao instrument usmjerenog ekonomskog razvoja radi pojeftinjenja kapitala za mala i srednja preduzeća. Fond je formiran u saradnji s Investiciono-komercijalnom bankom d.d. Zenica", saopćeno je iz Vlade ZDK-a.

Na ovaj način Vlada nastoji stvoriti bolje uvjete i olakšati razvoj postojećeg ili započinjanje novog biznisa, prvenstveno u proizvodnji.

"S obzirom na izuzetno povoljne uslove dobijanja sredstava iz ovog fonda, poput niske kamatne stope i dugog grejs perioda, te fleksibilnih uslova za osiguranje kredita, Vlada ZDK-a uvjerena je da će ovi uslovi sada privući i druga privredna društva da apliciraju za ove kredite», navodi se u informaciji iz sjedišta ZDK-a.

Najveći iznos kredita koji se dodjeljuje je 50.000 KM za razvoj proizvodnih djelatnosti koje će rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta i izvozom. Javni poziv za dobijanje sredstava Kreditno-garancijskog fonda otvoren je, zbog čega je Vlada ZDK-a pozvala privrednike da apliciraju za ovu vrstu kredita.