{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobrena nova kreditna zaduženja Federacije

F
4.7.2007. u 16:10
0
0
Odobrena nova kreditna zaduženja Federacije
0
Odobrena nova kreditna zaduženja Federacije
Sarajevo
Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta odobrili su većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu da s međunarodnim institucijama bude zaključeno više sporazuma o kreditnom zaduživanju Federacije. Među protivnicima ovakve odluke bili su poslanički klubovi Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović i Demokratske narodne zajednice.
Za ove kredite, čija je vrijednost oko 20 miliona dolara, rečeno je da su pod povoljnim uvjetima, ali je uporedo s njihovim odobravanjem, na inicijativu poslanika Muhameda Moranjkića, Federalna vlada obavezana da u roku od 30 dana podnese Parlamentu presjek dosadašnjih kreditnih zaduženja FBiH, a potom svakih šest mjeseci da informiše Parlament o utrošku kredita iza kojih stoji Federacija, i to s detaljima o tome da li se novac vraća i koji su efekti kredita.

Ovo se u Parlamentu komentira kao apsolutna novina jer su krediti odobravani i dosad u više navrata, ali bez sličnog zaključka koji je danas inicirao Moranjkić, a odobrila većina poslanika.

Među danas odobrenim kreditnim sporazumima je ugovor s Međunarodnom asocijacijom za razvoj (IDA) za kredit namijenjen projektu poljoprivrede i ruralnog razvoja u FBiH.

Na sjednici su predstavnici Federalne vlade obrazložili da će novac u okviru projekta biti upotrijebljen i za uspostavu registra poljoprivrednih gazdinstava, jačanje veterinarske službe te za uspostavu i jačanje savjetodavne službe čiji je smisao stručna i znanstvena pomoć sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Odobreno je i zaključivanje kreditnog sporazuma između FBiH i BiH s Bank Austria Creditanstaltom AG iz Beča za projekt vodosnabdijevanja općine Grude.

Nakon toga su poslanici odobrili i kreditno zaduženje FBiH te zaključivanje supstidijarnog kreditnog sporazuma FBiH i BiH za projekt pripremljenosti za avijarnu influencu (ptičju gripu).

Predstavnici Vlade su obrazložili da je riječ o kreditu od Međunarodne asocijacije za razvoj, najpovoljnijem ove vrste u svijetu. Novac treba osigurati za osposobljavanje kadrova za borbu protiv eventualne pojave epidemije ptičije gripe, za nabavku odgovarajuće opreme i sl., obrazloženo je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: