Vlada FBiH
0

Odobren prijedlog ugovora o zajedničkom ulaganju "Krivaje" i Ferimpexa

FENA
Federalna vlada odobrila je danas u Sarajevu prijedlog ugovora o zajedničkom ulaganju zavidovićke kompanije «Krivaja» i Ferimpexa, također iz Zavidovića, kao najboljeg ponuđača na tenderu.

Zajedničko ulaganje treba da znači osnivanje nove firme između ova dva subjekta i najavljuje se kao spasonosno rješenje za 1.800 radnika «Krivaje», posrnulog nekadašnjeg giganta drvnoprerađivačke industrije.

Ova odluka koju Vlada smatra bitnom za nastavak procesa privatizacije «Krivaje», donesena je danas jednoglasno, uporedo s još tri odluke i jednim zaključakom, izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

Sljedeća je da «Krivaja» kao svoj ulog u novoosnovano društvo unosi imovinu i to kao 30 posto osnivačkog kapitala. Kako je Vlada zapravo sadašnji stopostotni vlasnik «Krivaje», ona tih 30 posto planira prevesti kao vlasnički udio radnika u novoosnovanom društvu. Preostalih 70 posto treba da osigura Ferimpex unosom u novoosnovanu firmu 10 miliona KM u novcu.

Ostale donesene odluke najavljuju Vladino učešće u narednih šest godina u finansiranju nabavke drvnih sortimenata potrebnih za proizvodnju prema ugovoru o zajedničkom ulaganju između «Krivaje» i Ferimpexa te o preuzimanju obaveze o refundiranju novoosnovanom društvu isplata povjeriocima u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahtjeva.

Vladina participacija u nabavci drvnih sortimenata treba mjesečno da iznosi 150.000 KM.

Vlada je danas zaključila i da će osiguravati redovnu isporuku električne energije novoosnovanom društvu.

Kad su u pitanju dosadašnji «Krivajini» dugovi za struju (oko pet miliona KM), njih treba namiriti iz očekivane stečajne mase. Naime, za jedan dio «Krivaje», takozvanu 'Stoličaru', planira se proglašenje stečaja, izjavio je ministar Vahid Hećo.