Slobodan Puhalac
0

"Odnosi u Elektroprenosu BiH su personifikacija naše zemlje"

FENA
Ministar ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac ocijenio je danas da je zajednička kompanija za prijenos električne energije "personifikacija odnosa u BiH" i da "zadnji događaji i napori i uz dobru volju nisu doveli do suštinske normalizacije 'Elektroprenosa BiH'".

I dalje ostaje, kaže on, značajan dio neiskorištenih investicionih sredstava, a nema pomaka u dogovoru oko normalizacije rada te kompanije.

"Bit će vrlo teško i ostaje da se vidi šta će pokazati konkursi koji su u toku i eventualno nova garnitura ljudi u toj kompaniji", rekao je Puhalac u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Po njegovim riječima i dalje ostaju neuređeni akti koji reguliraju rad tog akcionarskog društva i koje može promijeniti skupština akcionara, kao i neregulirana zakonska regulativa.

Za "Elektroprenos BiH" je rekao da je svojevremeno napravljen kao politički potez i ponovio da je neophodno "dobro raščistiti račune i ići naprijed".

Komentirajući zahtjeve hrvatske Elektroprivrede da se RS izjasni o eventualnom pravu Hrvatske na udio u termoelektranama koje je sufinansirala kao bivša jugoslovenska republika, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a se založio da se "pravi nešto novo, a da ono što je iza nas, u bilo kojem obliku, političkom ili ekonomskom problem, razriješava".

On očekuje da će se i kroz neke nove infrastrukturne objekte, kao što su npr. most na Savi kod Gradiške, izgradnja novih kapaciteta Dubrovnika II ili reguliranja odnosa vezano za "Gornje horizonte", napraviti prostor da se, "gledajući naprijed, zanemari ono što je iza nas".