Upitna sudbina 19.000 uposlenika
0

Odluka Upravnog odbora: Kompanija Kodak ide pod stečaj

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka kompanija Eastman Kodak koja je učinila kamere i fotoaparate dostupnim širom svijeta, podnijela je zahtjev za stečaj.

"Nakon što smo razmotrili sve opcije, Upravni odbor je jednoglasno odlučio da je ovo neophodan korak i prava stvar za budućnost Kodaka. Naš cilj je da Kodak vratimo u pravo vrijeme", rekao je izvršni direktor Antonio Perez, prenosi AFP.

Kodak je od 2003. godine otpustio 47.000 uposlenika i zatvorio 13 poslovnica, jer im ide slabije u utrci za profitom u digitalnom dobu. Kodak je prije pojave digitalnih memorijskih kartica doslovno držao monopol u proizvodnji i prodaji filmova neophodnih za razvijanje fotografije.

Upitna je sudbina preostalih 19.000 uposlenika, a Kodak je na vrhuncu imao i do 145.000 radnika.

Kompaniju Kodak osnovao je 1892. George Eastman, a vrlo brzo je Kodak razvio čuveni "Brownie" koji se smatra prvim komercijalnim fotoaparatom koji nije trebao postolje. Kodak se smatrao vodećim inovatorom u doba '80-ih, ali je konkurencija ubrzo počela preuzimati dio tržišta.

Kodak je prvi razmatrao digitalne tehnologije na polju fotografije sredinom '70-ih, međutim, azijski proizvođači su bili brži u proizvodnji, a Kodak nije uvidio da se trebaju hitno prebaciti na digitalne tehnologije.