{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka suda u Californiji: Vozači Ubera su zaposlenici

Klix.ba
17.6.2015. u 21:16
12
15
Odluka suda u Californiji: Vozači Ubera su zaposlenici
12
Odluka suda u Californiji: Vozači Ubera su zaposlenici
Foto: EPA
Komisija za rad u Californiji je danas donijela odluku da su oni koji se bave taksi uslugom Uber zaposlenici, a ne nezavisni poduzetnici. Na ovu odluku se Uber namjerava žaliti.
Presuda komisije se ne odnosi na sve Uber vozače, ali se kompanija namjerava žaliti, jer je to težak udarac za Uberov poslovni model, barem u Californiji.

Uber i konkurentska kompanija Lyft se suočavaju sa tužbama, koje bi mogle dramatično promijeniti njihove modele poslovanja. U njima se navodi da vozači dvije kompanije moraju biti reklasificirani kao zaposlenici, a ne nezavisni poduzetnici.

Prethodno su Uber i Lyft neuspješno pokušavali na sudu dokazati da su njihovi vozači nezavisni poduzetnici. Suci su odlučili da konačnu odluku donese porota.

Zaposlenici su skupi za kompanije, jer plaća porez na dohodak, a moraju se uplaćivati i različiti doprinosi, dok mnogi od tih zakona ne važe za nezavisne poduzetnike, jer ti poduzetnici gotovo sve troškove plaćaju iz svog džepa.

Ukoliko žalbe ne urode plodom, Uber i Lyft će biti prisiljeni značajno promijeniti model svog poslovanja.

Budući da nudi dosta jeftinije uluge prevoza od standardnih taksista, Uber je već postao hit u 58 zemalja širom svijeta u kojima je dostupan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: