Povećan izvoz
1

Odluka o nižim carinama kod uvoza određenih vrsta robe u BiH donijela odlične rezultate

Piše: E. Lj.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Primjena Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih vrsta robe u BiH u 2017. godini je donijela odlične rezultate. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je, analizirajući primjenu ove odluke, naglasio da privrednici i brojne kompanije postižu sjajne rezultate.

"Riječ je o 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH. Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveće, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tršišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja za više od 150 miliona KM. Zbog podsticajnih mjera te 23 kompanije su u svoje nove pogone, rekonstrukciju i nabavku mašina uložile blizu 50 miliona KM", rekao je Šarović.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa s komorskim sistemom u BiH priprema donošenje nove Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa za izvozno orijentisane kompanije u BiH. Prema Šarovićevim riječima, odluka bi trebala biti donsena najkasnije krajem augusta, kroz proces u kojem će učestvovati različite institucije.

Radovan Pazurević, vlasnik preduzeća Sanino iz Dervente, naglasio je kako ovakve mjere trebaju biti sistemske.

"Ministar Šarović i Vanjskotrgovinska komora ulagali su ogromne napore u posljednjih nekoliko godina da bi ove mjere o kojima danas govorimo bile aktivno uključene u realni sektor proizvodnje. Sektor koža/tekstil/obuća zapošljava više od 40.000 radnika u BiH, a vrijednost izvoza je u prvih pet mjeseci ove godine veća od 680 miliona KM. Povećanje vrijednosti izvoza u odnosu na prošlu godinu bilježi stopu višu od 3 posto. To su samo pokazatelji da ima smisla razgovarati o ovoj temi, ali i da je to jedan u nizu drugih koraka koji bi podsticali privredu", naglasio je Pazurević.

Dodao je kako u BiH postoji problem manjka škola i institucija koje će pružiti potrebno obrazovanje kvalifikovanim radnicima.

"Ko će u budućnosti nastaviti ovo što mi radimo? Ko će nastaviti započete procese i čime mi to želimo ići u svijet?", upitao je Pazurević.