biznis
0

Odjel skrbništva HVB Central Profit Banke izvršio prvu skrbničku transakciju u BiH

FENA
Odjel Skrbništva HVB Central Profit Banke nad vrijednosnim papirima na trgovanju na Sarajevskoj berzi vrijednosnih papira jučer je izvršio prvu skrbničku transakciju u BiH.

Transakcija je izvršena u saradnji sa dugogodišnjim partnerom-klijentom brokerskom kućom FIMA International d.o.o. i time je Odjel Skrbništva HVB Central Profit Banke ušao u istoriju tržišta kapitala u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz HVB Central Profit Banke.

Imajući na umu daljni razvoj tržišta kapital u BiH, HVB Central Profit Banka otvara vrata tržišta kapitala Bosne i Hercegovine stranim investitorima kroz usluge Odjela skrbništva nad vrijednosnim papirima. Važno je istaknuti da Bank Austria Creditanstalt AG Vienna, članica UniCredit grupacije, usluge skrbništva na svjetskim tržištima kapitala pruža još od 1855. godine, a HVB Central Profit Banka, kao kćerka banka, postaje dio grupacijskog Odjela skrbništva nad vrijednosnim papirima.

Odjel skrbništva HVB Central Profit Banke predstavlja „ulazna vrata“ na domaća i svjetska tržišta kapitala i time prati filozofiju UniCredit grupacije „ulaznih vrata“ na globalna financijska tržišta.

Usluge skrbništva su od izuzetne važnosti kako za domaću ekonomiju tako i za emitente na tržištu kapitala. Usluge skrbništva omogućavaju direktan priliv (foreign direct investment) kapitala u domaću privredu a time i jačanje domaćih kompanija.

Skrbništvo ima presudnu ulogu u reformi penzionog/mirovinskog sistema, jer omogućava izlaz penziono-investicijskim fondovima na svjetska tržišta kapitala. Standarde poslovanja i ulaganja na principu skrbništva HVB Central Profit Banka je preuzela od svoje matične kuće Bank Austria Creditanstalt i implementirani su prema propisima i regulativi Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH i Registra za vrijednosne papire Federacije BiH.

HVB Central Profit Banka, uz punu podršku svoje matične kuće Bank Austria Creditanstalt AG, prikazuje BiH tržište kapitala kao sigurno mjesto za investiranje.

"Ulazak ovih klijenata na naše tržište učinilo bi naše brokerske kuće-klijente i nas značajnijim učesnicima u razvoju tržišta kapitala kao pokretača oporavka BiH privrede i ekonomije. Da su skrbničke usluge HVB Central Profit Banke prepoznate u regiji govore ovogodišnje nagrade koje je Bank Austria Creditanstalt AG i UniCredit grupacija dobila od renomiranih institucija Euromoney, Global Custodian i Global Finance gdje je grupacijski Odjel Skrbništva nagrađen kao najbolji regionalni pružaoc skrbničkih usluga", navodi se u saopćenju.