|

Odgovorne firme trebaju predstavljati BiH u Evropi

Odgovorne firme trebaju predstavljati BiH u Evropi
0
F
FENA
16.12.2009. u 13:03
0
komentara
0

dijeljenja
Odgovorne firme trebaju predstavljati BiH u Evropi
Evropski pokret u BiH organizirao je danas u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, u partnerstvu s Parlamentarnom skupštinom BiH, Drugu konferenciju Evropskog lobija u BiH.
Konferencija je okupila niz visokih međunarodnih i domaćih zvaničnika, uključujući visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka i generalnog sekretara Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) Hidajeta Biščevića, te predstavnike općine iz cijele zemlje i uspješne privrednike.

Po riječima predsjednika Evropskog pokreta Almira Čehajića Batka, ova nevladina organizacija će se uvijek truditi da ne organizira događaje koji ne donose nikakve rezultate, a od današnjeg skupa očekuje da bude još jedan korak ka putu BiH ka Evropi.

Glavni cilj današnje konferencije, naveo je on, jeste da na njoj govore poduzetnici koji nas zaista spajaju s Evropom. Za razliku od sličnih skupova, na ovom se nije govorilo o politici nego je u prvi plan stavljeno zdravo tkivo, a to je ekonomija.

Čehajić je rekao da je trenutak da pokažemo da imamo odgovorne firme koje bi trebalo da nas predstavljaju u Evropi, koje žele da se bave ozbiljnim poslom, iako se po nekima od njih osipa medijska paljba.

Ipak, u Evropskom pokretu nisu zaboravili ni prava radnika koja su u bh. društvu gotovo ukinuta. Čehajić je rekao da upravo promoviranjem pravih firmi koje ispunjavaju svoje obaveze prema radnicima, Evropski pokret jednim dijelom lobira i za radnička prava.

Generalni sekretar RCC-a Biščević je uvjeren da ovakve konferencije pridonose održavanju svijesti da je jedini put za BiH onaj koji vodi u Evropu, što važi za čitavu regiju.

Biščević je istaknuo da evropska ideja postaje integrativna u regionalnom kontekstu, ali da je jasno da korak naprijed za BiH zavisi od unutarnjih pomaka, kao što su ustavna reforma, te klima povjerenja i konsenzusa.

Ekonomska kriza u BiH, koja je dijelom rezultat unutarnjih političkih problema, a većim globalne recesije, može se prevladati samo jačim zajedništvom i zajedničkim radom, smatra on.

Visoki predstavnik Inzko je naglasio da EU i u zemljama članicama ponekad ima problem kako se približiti građanima, koji teško razumiju šta je to EU, šta ona radi, šta je to Lisabonski ugovor...

Zato smatra da su sastanci kao ovaj veoma dragocjeni pošto predstavljaju most između visokih ciljeva koje ima Brisel i informiranja običnog čovjeka koji želi u Evropu, ali ponekad ne zna šta to znači.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.