UINO
0

Odbijene inicijative za uvođenje nulte stope PDV-a

FENA
Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) je na danas održanoj 91. sjednici u Sarajevu odbio inicijativu Federalnog ministarstva financija za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kao i sve inicijative koje su išle u pravcu uvođenja nulte stope PDV-a za pojedine proizvode.

Raspravljano je o Prijedlogu pravilnika o ovlastima i ovlaštenim službenim osobama Uprave za neizravno oporezivanje. Direktor UINO Kemal Čaušević je zadužen da do naredne sjednice Upravnog odbora doradi Pravilnik koji će sadržavati kriterije i popis radnih mjesta koja po Zakonu imaju posebne ovlasti.

Ovaj pravilnik je važan kako bi ovlaštene službene osobe ostvarile svoja prava - dodatak na plaću. Također je zaključeno da će se po donesenom Pravilniku primjena vršiti retroaktivno od dana donošenja Zakona o plaćama kako bi prava službenika bila u potpunosti ispoštovana.

Radna skupina za izradu izmjena i dopuna Zakona o trošarinama upoznala je UO s radom iz čega proizlazi da postoji visok stupanj usuglašenosti. UO ističe da kompletna procedura usvajanja i objave treba biti završena na vrijeme budući da ovaj Zakon treba biti u primjeni od 1. siječnja 2009. godine i očekuje da se do sljedeće sjednice izradi konačan Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama.

Budući da su u primjeni Sporazum o CEFTA-i i Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa zemljama Europske unije, te se za te zemlje ne primjenjuje odredba o carinskom evidentiranju koje je iznosilo jedan posto zaključeno je da Uprava izvrši kvantifikaciju gubitka kako se ne bi umanjili prihodi na Jedinstvenom računu.

Utvrđeno je i mišljenje na Nacrt odluke o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi za robu koja se stavlja u slobodan promet za vojne i policijske snage, kazneno popravne ustanove i deminiranje. Odluka je upućena Vijeću ministara u daljnju proceduru.

Upravni odbor donio je i mišljenja i odluke tehničke naravi koje unaprjeđuju i pojednostavljuju rad Uprave za neizravno oporezivanje, saopćio je Ured presjedavajućeg UO UINO.