{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od sutra prodaja još 80.000 obveznica FBiH

F
10.6.2012. u 14:15
0
4
Od sutra prodaja još 80.000 obveznica FBiH
0
Od sutra prodaja još 80.000 obveznica FBiH
Ante Krajina
Sutra će na Sarajevskoj berzi početi trgovina obveznicama Federacije BiH. Bit će ponuđeno 80.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici s rokom dospijeća 30. maja 2015. godine po kamatnoj stopi od 5,25 posto.
Federalno ministarstvo finansija prvi put je 29. maja ponudilo na prodaju obveznice Federacije Bosne i Hercegovine. Tada je svih 80.000 obveznica ukupne nominalne vrijednosti 80.000.000 KM prodano.

Između dvije aukcije, ministar finansija u Vladi FBiH Ante Krajina je u izjavi za Agenciju FENA kazao da je na prvoj aukciji potražnja premašila ponudu, te da na aukcijama državnim vrijednosnim papirima u zemljama okruženja nije postignut ovakav rezultat.

Ministar Krajina smatra 100 postotnu prodaju obveznica Federacije na prvoj aukciji odrazom povjerenja bankarskog sektora u Vladu FBiH, a i Vlade u bankarski sektor.

„Izašli smo na tržište s ponudom od 80 miliona KM, odnosno ponudili smo 80.000 obveznica. Na aukciji je iskazana potražnja bankarskog sektora u iznosu od približno 109 miliona KM, što znači da je potražnja premašila našu ponudu“, precizirao je ministar Krajina rezultate prve aukcije obveznicama, a uoči sutrašnje druge po redu aukcije na Sarajevskoj berzi.

Nekoliko dana nakon prve aukcije Sarajevska berza saopćila je da su od uvrštenja prve serije obveznice Federacije BiH zauzele značajno mjesto u ukupnom prometu na berzi vrijednosnih papira.

Prema podacima Sarajevske berze obveznice Federacije BiH postaju atraktivan instrument za investitore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: