Četvrto izdanje
235

Od prezentacije do firme: Šansa, startupi i pametni gradovi u fokusu Sarajevo Unlimiteda

I. P.
Lejla Mujkanović-Krka
Lejla Mujkanović-Krka
Četvrto izdanje najvećeg regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva, Sarajevo Unlimited, bit će održano 22 do 24. oktobra 2019. Povodom toga, o procesu stvaranja, planovima i očekivanjima, razgovarali smo s novom menadžericom foruma, Lejlom Mujkanović-Krka.

Mujkanović-Krka preuzela je ulogu prvog čovjeka već etabliranog događaja, a svaki proizvod može biti još bolji. Mlada menadžerica kazala nam je na koji način želi doprinijeti kvaliteti Unlimiteda i da li odlučila zadržati dosadašnji takt.

"Prije svega želim istaći da sam ponosna što sam na čelu jednog ovakvog regionalnog događaja koji okuplja mlade, poduzetnike, kreativne industrije, IT industriju, startupe, korporacije, nevladine organizacije, institucije, domaće i međunarodne korporacije. Forum Sarajevo Unlimited svake godine pokazuje trend rasta", rekla je Mujkanović-Krka za Klix.ba.

Ona je dodala kako se, kao i u svim segmentima života, trudi unaprijediti i učiniti stvari još boljim i kvalitetnijim.

"Moj cilj je da našim zajedničkim radom, iskustvom i znanjem kroz Sarajevo Unlimited pozicioniramo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na evropskoj i globalnoj mapi međunarodnih konferencija koje slave poduzetništvo, tehnologiju, inovacije i najnovija dostignuća IT industrije, čime direktno utječemo i na ugled i doprinos pozitivnom brendu grada i države", kaže menadžerica Unlimiteda.

Objasnila nam je u kojoj mjeri je za nju ovogodišnje izdanje Unlimiteda izazov i šta je naučila tokom priprema.

"Kao i u svakom poslu svaki dan suočavamo se sa izazovima iz kojih naučimo našto novo. Ovogodišnje izdanje za mene je samo po sebi izazov jer sam ja ovaj put na čelu kompletne organizacije, te kontrolišem sve procese, a ne posmatrač kao prethodnih godina. Kroz organizaciju foruma, upoznajem nove ljude, govornike, paneliste, inovatore, samim tim učim i susrećem se sa novim oblastima i sretna sam što na taj način imam priliku prošiti svoje znanje i iskustvo", kazala je naša sagovornica.

A koliko traje priprema jednog eventa kao što je Unlimited? Mujkanović-Krka kaže da se priprema jednog ovakvog događaja odigrava cijelu godinu i iziskuje dosta rada i truda , odnosno čim se završi jedno izdanje vrijedni tim Sarajevo Unlimiteda počinje sa pripremanjem narednog.

Također, menadžerica unlimiteda objasnila nam je kako se odlučuje ko će dobiti svoj stoplight i koji su kriteriji.

"Sarajevo Unlimited prije svega daje priliku mladim ljudima, startupima i inovatorima. Naš cilj je da ih uvežemo sa investitorima, tržištem i/ili relevantnim institucijama i da generacije koje dolaze ostanu u svojoj zemlji i stvaraju na sopstvenom terenu, a ne samo da budu pasivni korisnici tehnologije i posmatrači procesa digitalizacije, već aktivni graditelji poduzetničkog duha i novog snažnijeg tkiva naše ekonomije", rekla je Mujkanović-Krka.

Šta je fokus četvrtog izdanja Unlimiteda

Četvrta edicija Sarajevo Unlimited-a fokus stavlja na razvoj pametnih gradova, odnosno "Smart Cities".

"Pametni grad koristi digitalne i komunikacijske tehnologije da zadovolji sve potrebe svojih građana, te unaprijedi učinkovitost gradskih usluga. Pored glavne teme – pametnih gradova, ove godine posebnu pažnju ćemo posvetiti i temama poput IoT digitalizaciji turističke ponude, e-government, Fintech, ali i zaštiti podataka i sigurnosti istih u skladu sa standardima u svijetu. Dogovorili smo saradnju i partnerstvo sa vodećim kompanijama u oblasti inovacija i softverske industrije koji će na četvrtom izdanju Sarajevo Unlimited-a omogućiti prisustvo stručnjaka koji su planirali i implementirali projekte pametnih gradova u svijetu, te nam predstaviti primjere svojih pozitivnih i kreativnih rješenja", objasnila je naša sahovornica.

Kao i svake godine Sarajevo Unlimited tim potrudio se da i na ovogodišnjem izdanju imamo svjetski poznate govovornike, a posebno se ističu Peder Ulander- Amazon, Keith Rajecki- Oracle, Hartmut Wimmer- Outdooractive, Markus Wissmann- Cisco, Karen Palmer- Storyteller from the future, Mirko Vavrenjuk- PWC Estonija, te Vladimir Bataev – Zaz Ventures.

"Posebno bi izdvojila inspirativne priče mladih ljudi do 30 godina u sklopu Unlimited30, te takmičarski dio, startup battle, na kojem će učestvovati 25 odabranih startupa iz BiH i nekoliko evropskih zemalja, a najboljem startupu će biti uručena vrijedna novčana nagrada za podršku razvoju njegove ideje", kazala je Mujkanović-Krka.

Kako ideja postaje respektabilan proizvod

"Kao primjere takvih ideja izdvojila bih: 'Bizbook', startup koji je 'rođen' na prvom Sarajevo Unlimited-u 2016 godine i jedan je od rijetkih 'živih' BH startupa. Pored toga što trenutno povezuju preko 650 kompanija unutar naših granica na osnovu njihovih ponuda i potražnji, prvi su digitalizovali tri sajma privrede u BiH, osvojili priznanja za najbolji BH startup za 2018 godinu, te međunarodno priznanje za ekonomsku digitalnu transformaciju u Podgorici ove godine. Obirom da godinama pratimo razvoj i rast ovog BH startupa, nema sumnje da će njihov proizvod osvojiti region i u konačnici Europu", kazala je menadžerica Unlimiteda.

Kako objašnjava, crnogorski startupi "Badger" i "Marleq", su također bili takmičari prošlih godina, pa čak i finalisti startup Battlea. "Badger" je startup koji je nastao u Americi, a koncept mu je iz Crne Gore.

U pitanju je elektronski bedž koji se koristi u nekoliko industrija, od kojih je glavna konferencijska industrija, odnosno kako da se koristi na konferencijama, da zamijeni stari, klasični bedž, i da ponudi ljudima nešto što znači čuvanje njihovog vremena, novca i okoline. Njihov team ne krije da su na pragu da zaključe ozbilju stranu investiciju.

"Marleq" je također crnogorski startup i predstavlja platformu koja povezuje one koje traže posao sa profesionalnim trenerima, stručnjacima za karijeru, te postoje u 55 zemalja, dok je srbijanski startup "Uradi - zaradi" jedina internet platforma u Srbiji koja povezuje ljude, koji nemaju dovoljno vremena da završe sve obaveze tokom dana, sa osobama koje su spremne da im pomognu i pritom žele da zarade.

Kako učestvovati

Za sve učesnike ulaz na ovogodišnji Sarajevo Unlimited je potpuno besplatan zahvaljujući pokroviteljima Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevu, te platinum sponzoru BH Telecom dd Sarajevo i generalnim sponzorima, CISCO, Prointer ITSS, Comtrade distribution, Unicredit banci i Mastercardu,

Zato iskoristite svoju priliku da steknete nova iskustva i znanja iz oblasti primjene novih tehnologija i razvoja pametnih gradova i registrujte se putem web stranice www.weareunlimeted.ba. Rok za registraciju je 21.10.2019.godine do 12:00 sati.