biznis
0

Od Nove godine u RS-u najniža plaća 320 KM

FENA
Najniža plaća u RS-u od 1. januara 2009. godine bit će 320, umjesto 250 KM, dogovorili su predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik, predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić i predsjednik Unije poslodavaca RS-a Zdravko Ostojić.

Dodik je rekao da je dogovor o povećanju najnže plaće postignut i pored činjenice da se usložnjavaju uvjeti privređivanja.

"To znači i da u Udruženju poslodavaca RS-a razumiju stanje radnika i želju da se poboljša standard radnika u privredi", naveo je Dodik nakon sastanka s predstavnicima Sindikata i Unije poslodavaca RS-a.

Najavio je i da će se razgovori između entitetske vlade, Sindikata i Unije poslodavaca nastaviti da bi se najkasnije do februara dogovorili da se sredstva za topli obrok i regres uključe u iznos najniže plaće.

Dodik je obećao i da će Vlada povećati odgovornost prema privrednom sektoru RS-a te pružiti pomoć onim privrednim granama koje budu ugrožene, ustvrdivši da se do kraja 2009. godine u RS-u može očekivati povećanje bruto društvenog proizvoda i povećanje broja novih radnih mjesta.

"Vlada RS-a učinit će sve da do kraja 2009. poveća broj zaposlenih bar za 20 hiljada. Također, RS ulazi u godinu koja će se obilježiti i privrednim rastom, rastom BDP i rastom ukupne ekonomije, a to se vidi i po procjenama MMF-a, koji tvrdi da će RS imati pozitivnu stopu rasta više od tri odsto, a mi cjenimo da će taj rast biti između šest i sedam u idućoj godini, što je ipak velika stopa rasta u uslovima stagnacije ekonomije u regionu", tvrdi entitetski premijer.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić izrazila je zadovoljstvo što je nakon nekoliko mjeseci pregovora danas konačno dogovorena nova najnižu plaća u RS-u.

"To znači da najniži iznos primanja više ne može biti ispod 320 KM uz dodatak 50 posto najniže plate onim radnicima koji primaju topli obrok i kada to sve saberemo vidjećemo da je to jedan veliki i dobar iskorak za poziciju radnika", smatra Mišić.

Predsjednik Unije poslodavaca RS-a Zdravko Ostojić priznao je da su privrednici "teškom mukom" prihvatili povećanje najniže plaće u RS-u, prije svega, kako je pojasnio, zbog činjenice da su se usložili uvjeti privređivanja koje je prouzrokovano globalnom ekonomskom krizom.

Međutim, dodao je da Sindikat RS-a ne treba očekivati da se poveća i najniža cijena rada u tom entitetu.