Plenković najavio
4

Od naredne godine u Hrvatskoj minimalna plaća veća za 33 eura

D. Be.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Minimalna plaća u Hrvatskoj od 1. januara naredne godine će biti veća za 250 kuna (33 eura), najavio je danas premijer Andrej Plenković.

Na početku sjednice Vlade Hrvatske Plenković je najavio porast minimalne neto plaće na 3.250 kuna.

"Na ovoj sjednici posebno je važna odluka o povećanju minimalne plaće, o tome će govoriti Aladrović. U početku mandata naše vlade minimalni neto je bio 2.496 kuna, danas iznosi 3.000 kuna. Naš je prijedlog je da od 1. januara minimalna plaća iznosi 3.250 kuna (436 eura), a to je povećanje plaće za 100 eura u mandatu ove vlade", poručio je Plenković.

Za poslodavce će biti predstavljene kompenzacijske mjere.

U budžetu za iduću godinu, kaže, predviđen je realan rast BDP-a od 2,8 posto za ovu godinu, a za iduću rast od 2,5 posto. Činjenica je da se smanjuje kontinuirana nezaposlenost, a nastavlja se ubrzano smanjenje javnog duga.

Podsjetio je da se neće ići u smanjenje opće stope PDV-a sa 25 na 24 posto, čime se povećava fiskalni kapacitet za milijardu i 800 miliona kuna.

"Time izlazimo ususret rashodnoj strani koja se prije svega odnosi na povećanje penzija i povećanje plaća", poručio je premijer, prenose hrvatski mediji.