Bivši lider Expedie
23

Od izbjeglice do biznismena: Dara Khosrowshahi zvanično postao novi direktor Ubera

Klix.ba
Dara Khosrowshahi (Foto: Bloomberg)
Dara Khosrowshahi (Foto: Bloomberg)
Dara Khosrowshahi, sada već bivši direktor turističke kompanije Expedia, zvanično je postao novi direktor uspješne američke tehnološke kompanije Uber.

Upravni odbor Ubera je zaposlenicima saopćio novu vijest u pismu koje im je sinoć poslao. Khosrowshahi, koji je kao dijete doselio u Ameriku iz Irana, u intervjuu za Bloomberg je novu funkciju nazvao "prilikom svog života".

Inače, 48-godišnji Khosrowshahi u SAD-u važi za uspješnog biznismena koji je od 2005. do 2016. godine povećao prihode Expedie sa 2,1 milijardu na 8,7 milijardi. On je Expediu pretvorio u najveću online turističku kompaniju koja posluje s vodećim međunarodnim svjetskim brendovima.

"Ovo je bila jedna od najtežih odluka mog života. Imao sam privilegiju da vodim Expediu više od 12 godina i svi vi koji ste bili zajedno sa mnom na tom putovanju, znate da nije bilo lako. Moram vam reći da sam uplašen. Bio sam u Expediji toliko dugo da sam zaboravio kakav je život izvan ovog mjesta", napisao je Khosrowshahi u svom oproštajnom pismu radnicima Expedie.

Kandidati za novog direktora Ubera bili su i Jeff Immelt, lider multinacionalne američke korporacije General Electric, te Meg Whitman, direktorica kompanije Hewlett Packard (HP).

Podsjećamo, bivši direktor Ubera Travis Kalanick je podnio ostavku zbog pritiska desničara. Kompaniju su u njegovo vrijeme potresali brojni skandali, uključujući i pritužbe za seksualno uznemiravanje, zbog čega je grupa investitora tražila Kalanickovu ostavku.