BiH
0

Od deset piva, sedam je iz uvoza

FENA
Odbor grupacije pivara BiH ukazao je danas na tešku situaciju u pivarskoj industriji posebno zbog prekomjernog uvoza piva iz susjednih zemalja.

BiH prednjači po uvozu piva, gdje je od 10 boca sedam piva iz uvoza, dok je npr. u Sloveniji svega 0,7 boce iz uvoza, istaknuto je na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Član ovog odbora i direktor Banjalučke pivare Nick Penny kazao je da je ukupna potošnja piva u BiH 2,4 miliona hektolitara i da se 70 posto odnosi na uvozne proizvode. Pet bosanskohercegovačkih pivara proizvode samo jedan milion hektolitara i pored toga što imaju kapacitete za proizvodnju od 2,4 miliona hektolitara.

Ukupna vrijednost uvoza piva 2007. iznosila je 120 miliona KM, a pretpostavlja se da je lani ta cifra dostigla 140 miliona KM. Tačnih podataka nema jer, kako je kazao Penny, Uprava za indirektno oporezivanje odbija dati podatke o uvozu piva koje je tražila Vanjskotrgovinska komora.

Prema odredbama Sporazuma CEFTA u slučaju da je kod određene države, potpisnice, domaće tržište ugroženo uslijed prekomjerenog uvoza, kako je kazao Peny, u tom slučaju ima pravo da uvede jednostrane mjere za period od 12 mjeseci da bi se uspostavila ravnoteža u trgovini.

Odbor grupacije pivara je u septembru prošle godine podnio zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kome su tražili da se uvedu mjere zaštite u skladu s odredbama CEFTA Sporazuma i dostavili dokaze koji potkrepljuju njihove navode. Međutim, dosada još nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva.

Odbor je ujedno dao prijedlog kako smanjiti vanjskotrgovinski deficit za gotovo 100 miliona KM. U ovoj industriji postoji potencijal da se poveća proizvodnja i otvore nova radna mjesta, ali im za to nedostaje podrška vlasti.

Predsjedavajući Odbora grupacije pivara BiH i zamjenik direktora Sarajevske pivare Goran Konforte istakao je da domaća pivarska industrija djeluje u uvjetima nelojalne konkurencije, strani proizvođači ne poštuju zakon, a potrošači se dovode u zabunu zbog neispravnog deklariranja etiketa.

"Očekujemo prije svega ravnopravne uslove na bh. tržištu ", istakao je član Odbora i direktor Bihaćke pivare Edin Ibrahimpašić.