Treći tekst
10

Od debitne kartice do online kupovine: Uskladite brzi život, vrijeme i svoj novac

Kroz prva dva teksta iz serije tekstova na temu novčanih doznaka objašnjeno je koliko je važno znati i razumjeti osnovne pojmove o finansijskim uslugama koje su dostupne na tržištu,

Finansijska pismenost, odnosno poznavanje osnovnih termina, mehanizama i osobina pojedinih finansijskih proizvoda i usluga nužna su pretpostavka za sigurno, ekonomično i pametno raspolaganje vlastitim novcem.

Pored činjenice da korištenje regulisanih načina transfera novca praktično znači sigurniji, brži, te, ukoliko se pravilno odabere, i jeftiniji način transfera, samo korištenje pojedinih finansijskih proizvoda i usluga otvara i niz drugih mogućnosti, koje uveliko olakšavaju svakodnevni život.

Ukazano je na ključne prednosti korištenja regulisanih kanala za transfera novca/doznaka. Ono što također proizlazi iz korištenja regulisanih načina jesu i prilike koje se pružaju zbog same uključenosti pojedinca u finansijski sistem, koja znači i potencijalnu mogućnost korištenja različitih finansijskih proizvoda i usluga, bilo da se radi o zadovoljavanju potrošnje, bilo da se radi o načinu sticanja finansijskog kapitala za pokretanje biznisa ili ulaganja ili pak štednje. Finansijska uključenost, odnosno pristup finansijskim proizvodima i uslugama, jeste i značajan korak ka smanjivanju siromaštva. U nastavku teksta će biti prikazano nekoliko primjera, kojima će se probati objasniti prednosti finansijske uključenosti.

Ubrzan način života, poslovne prilike ili potrebe je lakše i sigurnije, a u nekim slučajevima i jedino moguće realizirati ukoliko osoba nije isključivo upućena na gotovinu. Možda i najslikovitija prednost korištenja pojedinih finansijskih proizvoda i usluga jeste da osoba koja ima otvoren račun u banci i koja posjeduje debitnu karticu, ne ostaje automatski bez novca ukoliko slučajno ostane bez kartice. Prijavom banci, koja se može obaviti i telefonski, kartica se može blokirati i tako zaštititi sredstva na računu. S druge strane, gubitak gotovine se obično ne može nadoknaditi. To je samo jedan primjer prednosti korištenja.

Dakle, osoba koja želi da se racionalno odnosi prema svom vremenu, ali i novcu, treba da zna da su joj u slučaju posjedovanja bankovnog računa dostupne i druge pogodnosti. Uz pomoć modernih tehnologija efikasnije, brže i sigurnije se može upravljati ličnim finansijama. Ovdje treba istaći da je bezgotovinsko plaćanje, posebno uz pojavu modernih tehnologija, jednostavniji, a često i jeftiniji način plaćanja. Praktično, korištenjem pojedinih usluga, danas je pojedincu koji ima otvoren račun omogućeno da u bilo kojem momentu vrši platne transakcije, izbjegavajući redove i time štedeći vrijeme, ali i novac, jer su u pravilu naknade na usluge elektronskog ili mobilnog bankarstva manje. Također, na ovaj način je moguće i provjeriti status uplate ili isplate i biti siguran da je ista realizirana, bez izdvajanja posebnog vremena za odlazak do prostorija pružatelja usluga, što je posebno korisno u slučaju transfera novca. Važno je istaći i mogućnosti online kupovine, s obzirom da je internet, između ostalog, i platforma za kupovinu, što omogućava veći izbor i brži način kupovine, ali je istu nemoguće koristiti ako se oslanjamo isključivo na gotovinu.

Pristup finansijskim proizvodima i uslugama u praksi može značiti i lakši i brži pristup kapitalu za pokretanje biznisa, ulaganje ili pak omogućava da se pojedinac lakše nosi sa vanrednim finansijskim izazovima korištenjem i drugih, kompleksnijih proizvoda kao što su namjenski i nenamjenski krediti i razne vrste štednje.

Iz ovog kratkog pregleda jasno se vidi niz pogodnosti koje se pružaju ljudima koji upravljanje svojih finansija povjere zvaničnim, odnosno regulisanim finansijskim kanalima. Pored prijenosa novca, odnosno novčanih doznaka, a koje su bile inicijalni povod za ovu seriju tekstova, ovaj put je namjera bila staviti akcenat i na ostale pogodnosti koje sa sobom donosi finansijska uključenost. Naravno, sama po sebi, finansijska uključenost nije dovoljna, te se i ovaj put ukazuje na važnost informisanja i razumijevanja i drugih finansijskih proizvoda i usluga i prednosti njihovog korištenja.

Pored planiranih aktivnosti na finansijskoj edukaciji korisnika doznaka, u saradnji sa projektom za doznake i plaćanja Svjetske banke, aktivnosti na finansijskoj edukaciji i inkluziji CBBiH trenutno realizira i u saradnji i uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).