Uspostavljena direktna linija
0

Od danas ponovo vozom iz Sarajeva u Bihać

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Sa sarajevske željezničke stanice danas je u 13.53 sati, nakon 18 godina, krenuo prvi voz za Bihać. Ova nova direktna, redovna željeznička linija na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo startala je na osnovu dogovora Uprava Željeznica FBiH i Željeznica RS-a.

U saobraćaju je jedan par vozova koji je sastavljen od tri vagona.

Vrijeme polaska iz Sarajeva je u 13.53, a dolazak u Bihać je u 22.05 sati, dok je povratak iz Bihaća u 22.55, a dolazak u Sarajevo u 07.28 sati. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 38,90 KM, a povratna je 62,20 KM.

Predsjednik Uprave i generalni direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić istaknuo je tokom svečane ceremonije da je cilj nove Uprave stvoriti od Željeznica FBiH tržišno usmjereno preduzeće koje će biti konkurentno, istinski servis građana i integralni dio evropskog transportnog sistema.

Razlog za uspostavu nove linije, kako je kazao, bila je naglašena potrebe građana i privrede Unsko-sanskog katona da se konačno željeznicom uveže Bihać sa Sarajevom, ali i ostalim dijelovima BiH.

Na svečanosti održanoj na Glavnoj željezničkoj stanici u Sarajevu premijer FBiH Mustafa Mujezinović kazao je da smatra da dolazi vrijeme brzih željeznica te da i Željeznice FBiH treba osposobiti da budu takve.

"Od novog rukovodstva očekujem program sanacije i viziju izlaska iz ovakvog stanja. Podržat ćemo Željeznice, jer poznato je da željeznica predstavlja kičmu privrede jedne zemlje", kazao je Mujezinović te pozvao građane da koriste usluge Željeznica FBiH.

Današnjoj svečanosti, uz uposlenike Željeznica FBiH, prisustvovali su brojni politički zvaničnici i građani, a mnogi od njih su i krenuli prvim vozom za Bihać.