biznis
0

Od 2010. i nove cijene u fiksnoj telefoniji u BiH

FENA
Radi liberalizacije tržišta, u skladu s pravilima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) od 1.januara 2010. doći će do rebalansa cijena govornih usluga u oblasti fiksne telefonije.

U skladu s tim, četvrtim rebalansom, m:tel, kao i ostali telekom operatori u BiH, od 1.januara 2010. godine primjenjivat će nove cijene.

Kada je u pitanju M:tel, u mjesečnu pretplatu od 8,5 KM bit će uključen novčani ekvivalent od 160 besplatnih minuta razgovora u mjesnom saobraćaju, odnosno 4,80 KM.

Za pretplatnike socijalnog paketa, koji mogu koristiti ugrožene socijalne kategorije pretplata iznosi 4,20 KM, također sa 160 besplatnih minuta razgovora u mjesnom saobraćaju.

Cijena lokalnog poziva bit će 0, 03 KM/min, dok su pozivi prema M:tel-u 0,17 KM.

Cijena međunarodnog saobraćaja je od 0,30 KM/min (Srbija i Crna Gora fiksne mreže), 0,40 KM/min (Srbija i Crna Gora mobilne mreže), 0,50 KM/min (Hrvatska, Slovenija i Makedonija fiksne i mobilne mreže).

Razgovori između mrežnih grupa i pozivi prema Evropi i svijetu, bit će jeftiniji nego do sada.

Cijene su formirane u skladu s analizom korisničkih navika, njihovom platežnom sposobnošću i spomenutim pravilom, tako da je kompanija m:tel, kao i do sada, za određene tarifne zone, formirala cijene koje su i do 40 posto niže od graničnih.

Korisnici m:tel fiksne mreže moći će odabrati jedan od dodatnih tarifnih paketa „BH Plus“ „m:Plus“ „Ex YU Plus“ „Ino Plus“ i razgovarati po do 50 posto nižim cijenama za pozive u BiH, kao i pozive prema zemljama bivše Jugoslavije i svim evropskim zemljama.

Pored navedenog, a svi pretplatnici koji izmire svoje telefonske račune do 20. dana u mjesecu, stiču pravo besplatnih razgovora subotom, u narednom mjesecu.

Još jedna pogodnost koja će biti aktuelna od 1.januara 2010. jeste mogućnost kupovine fiksnih telefona po cijeni već od 29 KM za sve korisnike fiksne telefonije.

U m:telu navode da će i nakon ovog rebalansa cijena, pretplatnici fiksne telefonije te kompanije imati najniže pretplate i razgovarati po najnižim cijenama u BiH.