biznis
0

Od 2009. porez na plaće 10%?

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH u današnjem nastavku 8. redovne sjednice u Sarajevu prihvatio je Prijedlog zakona o porezu na dohodak u FBiH. Plaće u Federaciji bi trebale biti jednoobrazno oporezivane po stopi od 10%.

Za razliku od ranijih prijedloga u ovom tekstu, Vlada Federacije je danas prihvatila da stopa kojom će se od 2009. godine oporezivati plaće u Federaciji bude jednoobrazna i da iznosi 10 posto. Ranije su, naime, predlagane dvije stope od 10 i 15 posto.

U prihvaćenom zakonu stoji i da neoporezivi dio svake plaće treba da iznosi 300 KM. To je tzv. osnovni lični odbitak predviđen za svakog obveznika.

Ovaj odbitak odnosno neoporezivi dio plaće može biti i veći ako uposlenik izdržava jedno ili više djece, nezaposlenog bračnog druga, invalida ili bilo kojeg drugog člana koji ne privređuje domaćinstvu.

Poslanici Predstavničkog doma danas su odobrili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Federaciji. Ovim tekstom dosadašnja zbirna stopa doprinosa umanjuje se sa 32 na 31 posto. Stope doprinosa iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika su: 17 posto za penzijsko-invalidsko osiguranje, 12,5 posto za osnovno zdravstveno, te 1,5 posto za osiguranje od nezaposlenosti.

Na teret poslodavca se obračunavaju (na isplaćena lična primanja) za ove namjene stope od 6, 4 i 0,5 posto, dok za poduzetnike vrijede stope od 23, zatim 16,5 i dva posto.

Današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta završena je nešto ranije nego što je uobičajeno i u njenom nastavku, čiji će termin biti naknadno saopćen, poslanici će se izjasniti o zakonu o pomilovanju u Federaciji.