Nakon 18 godina
0

Od 13. decembra vozom iz Sarajeva za Beograd

Piše: A. Karadža
Željezničke uprave iz BiH i Srbije su nakon 18 godina prekida putničkog i željezničkog saobraćaja usaglasile i odlučile da uspostave direktnu liniju Sarajevo - Beograd - Sarajevo koja će u funkciju biti stavljena 13. decembra. Od tog datuma, za 8,5 sati vožnje i 49 KM, moći će se stići iz jednog grada u drugi.

Putnici će se na relaciji između glavnih gradova BiH i Srbije voziti u tri vagona, od kojih jedan pripada Željeznicama FBiH, drugi Željeznicama RS-a, a treći Željeznicama Srbije. U skladu sa potrebama, kompoziciji može biti priključen i četvrti vagon.

"Iz Sarajeva će prvi voz prema Beogradu krenuti 13. decembra u 11:35 sati, a Beograd će putnici stići u 20:18 sati. Iz Beograda će voz kretati u 8:15 sati, a u Sarajevu bi trebao biti u 17:35 sati", rekao je za Sarajevo-x.com Samir Kadrić, portparol Željeznica FBiH.

On je dodao da će biti uspostavljena i veza između Ploča i Beograda i obratno.

Putnici će prilikom putovanja iz jednog grada u drugi, u krajolicima uživati 8,5 sati, a to će ih zadovoljstvo koštati 49,30 KM, koliko košta karta za drugi razred u jednom smjeru. U oba smjera karta, čija važnost traje dva mjeseca, koštat će 98,60 KM.

"Broj očekivanih putnika u vagonima željeznica iznosit će oko 50 posto, s tim da će se uz reklamu i medijsko praćenje projekta taj broj povećavati. Treba uzeti u obzir da linija nije bila u funkciji 18 godina, pa ljude treba naviknuti da putuju vozom", rekao je Kadrić za naš portal.