Za 30 posto
0

Od 1. aprila jeftinija struja u RS-u

SRNA
U Republici Srpskoj od 1. aprila cijena električne energije za domaćinstva i kategorije ostala potrošnja na niskom naponu biće niže za 30 posto u odnosu na cijene koje važe od 1. oktobra prošle godine.

Direktor Direkcije za distribuciju Elektroprivrede RS Dalibor Muratović rekao je Srni da će ovakve cijene struje biti u primjeni do 30. septembra, te ističe da nije riječ o promjeni cijena električne energije već isključivo o primjeni propisanih sezonskih tarifnih stavova.

"Druga promjena, koja je nstupila sa ljetnim računanjem vremena, odnosi se na trajanje manje dnevne tarife u toku radnog dana, pri čemu je vrijeme trajanja 'jeftine' tarife umjesto od 22.00 do 6.00 sati promijenjeno od 23.00 do 7.00 sati", istakao je Muratović.

On je podsjetio da su u periodu januar-februar ove godine cijene električne energije veće za 5,93 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Regulatorna agencija za električnu energiju RS donijela je odluku o poskupljenju električne energije od 1. januara u prosjeku od 6,2 posto.

Prema toj odluci, domaćinstva u RS u prosjeku plaćaju 7,7 posto višu cijenu električne energije, industrijski potrošači 6,6, dok odobreno povećanje cijene za komercijalne kupce iznosi 2,3 posto.