{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očekuju se veći prihodi od taksi na cigarete

S
24.1.2012. u 16:57
0
2
Očekuju se veći prihodi od taksi na cigarete
0
Očekuju se veći prihodi od taksi na cigarete
Broj izdatih markica za cigarete u posljednje tri godine je u padu, na osnovi čega se može zaključiti da građani BiH sve manje konzumiraju cigarete, odnosno da je povećanje cijene cigareta najefikasniji lijek za smanjenje broja pušača.
Međutim, kada su u pitanju prikupljena sredstva od prodaje cigareta, podaci su posve drukčiji. Prema planu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prihodi od taksi na cigarete u 2012. godini trebali bi iznositi oko 850 miliona KM, što je za 130 miliona više u odnosu na prošlu godinu, a povećanje će uslijediti isključivo zbog povećanja taksi na duvanske proizvode.

Prema podacima iz 2006. godine, UIO BiH je na osnovi trošarina na cigarete prikupio 320,5 miliona KM, da bi taj iznos za 2011. godinu dostigao iznos od 716,3 miliona KM, dok se ove godine očekuje povećanje za oko 130 miliona KM.

U skladu s cijenama koje su dostavili proizvođači i distributeri u BiH, tokom 2012. godine cigarete su poskupjele za 0,2 KM do 0,5 po paklici cigareta, ovisno o vrsti, rekao je za "Večernji list" portparol UIO Ratko Kovačević.

Distributeri i proizvođači cigareta dostavili su nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta u skladu s novom odlukom o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete za 2012. godinu koju je usvojio Upravni odbor UIO-a.

Minimalna akciza po paklici cigareta u 2012. godini iznosi 1,65 KM. Od 2006. godine prihodi od trošarine na cigarete su se povećali za više od 500 miliona KM, što je pokazatelj da se svake godine na tržište duvana u BiH uvodi red, rekao je Kovačević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: