Privredna komora RS
0

Očekuje se teška godina za građevinare

SRNA
Potpredsjednik Izvršnog odbora za građevinarstvo pri Privrednoj komori Republike Srpske Savo Lalović najavio je danas da će ova godina za građevinarstvo biti mnogo gora u odnosu na prethodne.

"Građevinski sektor u 2008. godini bio dosta jak, tako da smo prošlu godinu iznijeli snagom prenesenom iz prethodnog perioda, ali u ovu godinu ulazimo mnogo iscrpljeniji", rekao je Lalović novinarima tokom sastanka Izvršnog odbora i Odbora za građevinarstvo Privredne komore RS.

Lalović kaže da je u ovoj godini potrebno naročito stiumulisati stanogradnju, jer će se tokom godine u građevinskom sektoru pojaviti pad uposlenosti.

Među probleme u građevinarstvu, Lalović je naveo da je stari zakon, koji je važeći, postao kočnica razvoja ovog sektora, iako je prema programu rada Narodne skupštine RS novi zakon koji reguliše ovu oblast trebao biti razmatran prije godinu dana, ali je skinut sa dnevnog reda.

On kaže da je, prema sadašnjim propisima, potrebno da ovlašteni projektant ili rukovodilac gadilišta, osim diplome i položenog stručnog ispita, ima pet godina staža, dok se u Federaciji BiH traži samo stručni ispit, pa se javlja odliv mladih kadrova u drugi entitet.

Lalović je rekao da je vrlo loša saradnja između ove grupacije Privredne komore i Ministarstva za prostoprno uređenje, urbanizam i građevinarstvo RS, što treba prevazići.