{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očekuje se poskupljenje osnovnih namirnica

S
29.5.2009. u 10:06
0
11
Očekuje se poskupljenje osnovnih namirnica
0
Očekuje se poskupljenje osnovnih namirnica
Uvođenjem novih akciza na cigarete, kafu i gorivo doći će do poskupljenja i osnovnih životnih namirnica, a sve to bi moglo dovesti do smanjenja potrošnje, tako da se može očekivati da prihodi i efekti usvajanja Zakona o akcizama ne budu ispunjeni - rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista 'Svot'.
Grabovac smatra da će usvajanjem Zakona o akcizama doći do punjenja budžeta javnih institucija, a da će s druge strane to biti novo opterećenje za budžete potrošača.

"Poslije poskupljenja goriva, uvođenjem akcize od dodatnih deset feninga po litru goriva, iz ranijeg iskustva možemo očekivati i povećanje cijena proizvoda široke potrošnje", rekao je Grabovac za "Glas Srpske".

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić rekao je da se uvođenjem akciza nadoknađuje manjak sredstava u budžetu BiH.

"Ovo je bilo neminovno, jer se punjenje rezervi i budžeta trenutno može ostvariti na ovaj način. Ukidanjem carina moglo se očekivati da će se taj dio sredstava tražiti ovakvim mjerama", kazao je Jakšić.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH rekli su da će se sredstva od putarine od deset feninga po litru goriva uplaćivati na poseban podračun Jedinstvenog računa, te da će Upravni odbor usvojiti metodologiju raspodjele ovih sredstava.

"Novi zakon trebalo bi da donese i značajne fiskalne efekte, što će biti veoma značajno u uslovima smanjenja prihoda po osnovu ukidanja carina na uvoz proizvoda sa porijeklom iz zemalja EU", rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

On očekuje da bi primjena ovog zakona mogla početi od 1. jula.

Prema Prijedlogu zakona o akcizama BiH u svojenom u Predstavničkom domu parlamenta BiH, akciza na kutiju cigareta povećava se za 15 feninga, za kilogram kafe 50 feninga, dok se za gorivo uvodi posebna akciza od deset feninga po litru goriva namijenjenih za izgradnju autoputeva.

Primjenom ovog zakona predviđa se godišnje povećanje prihoda u budžetu BiH za oko 300 miliona KM, odnosno 170 miliona trebalo bi biti prikupljeno od akciza na cigarete, i oko 120 miliona KM od akciza na gorivo.

Trenutno kilogram mljevene kafe košta od deset do 14 KM, kutija cigareta između 1,20 i pet KM, dok je litar goriva od 1,49 do 1,55 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: