biznis
0

Očekuje se pad tražnje za naftom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopćila je da će se ove i sljedeće godine smanjiti tražnja za naftom koju proizvode zemlje OPEC-a.

Istovremeno će tražnja za naftom iz zemalja izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte ostati ista.

Smanjenje tražnje se objašnjava stalnim poskupljenjima nafte OPEC-a i usporenim privrednim rastom u svijetu, posebno velikih privreda - Kine i SAD koje su najveći potrošači, piše u mjesečnom izvještaju agencije.

Procjena tražnje za naftom iz zemalja OPEC-a za ovu godinu smanjena je za 0,9 miliona barela dnevno, a za 0,8 miliona barela dnevno za sljedeću godinu.

Tražnja za naftom izvan OPEC-a, a čija je proizvodnja gotovo zanemarljiva u poređenju sa tom organizacijom, ostala je ista, jer je ta nafta jeftinija, prenosi B92. Zalihe nafte nisu se smanjile od prošlog mjeseca.

Geopolitičke prilike mogle bi uticati na cijene na tržištu nafte. Problem Zapada sa Iranom, jednim od najvećih izvoznika nafte, može vršiti veliki uticaj na cijene do kraja godine. Proizvodnja u Libiji, Iraku i Nigeriji relativno je stabilizovana, a mogla bi biti ugrožena ukoliko dođe do tenzija unutar zemalja.

OPEC čini 12 zemalja, sa Bliskog Istoka i iz Afrike. Sjedište te organizacije najvećih proizvođača nafte u svijetu je u Beču.