{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obnovljivi izvori energije šansa za ukupan razvoj

F
27.10.2010. u 13:56
0
0
Obnovljivi izvori energije šansa za ukupan razvoj
0
Obnovljivi izvori energije šansa za ukupan razvoj
Amer Jerlagić
Najveća godišnja konferencija za obnovljive izvore električne energije, na kojoj učestvuje više od 800 predstavnika iz cijelog svijeta, od Meksika do Japana, počela je u srijedu u indijskom glavnom gradu New Delhiju, a glavni sponzori konferencije su vlade Njemačke i Norveške i banka KfW.
Konferenciji, na poziv ministra za novu i obnovljivu energiju u indijskoj vladi Farooqa Abdullaha, prisustvuju i federalni ministar za energiju, industriju i rudarstvo Vahid Hećo i generalni direktori EPBiH i EP HZHB Amer Jerlagić i Matan Žarić.

Glavne teme panel diskusija na konferenciji su zelena ekonomija i uloga obnovljivih izvora, energetska tehnologija i infrastruktura, integracija politike o obnovljivoj energiji u energetsku i infrastrukturnu politiku, praktična politika promoviranja obnovljive energije na državnom i lokalnom nivou, porast razvoja i transfer tehnologije obnovljivih izvora, uloga privatnih investicija, značaj liberalizacije u energetskom sektoru, odredbe za politiku kod operacija različitih veličina, pametna i otporna infrastruktura prijenosa i distribucije...

O tim temama će govoriti više od 20 ministara za energiju te eminentni stručnjaci iz cijelog svijeta.

"Organizatori su prepoznali kvalitet dosad učinjenog u EPBiH i EPHZHB, kao i u FMERI-u na što većem korištenju obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije, koji su značajni resursi u Federaciji i Bosni i Hercegovini. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u značajnom je porastu tokom posljednjih godina u cijelome svijetu i ta proizvodnja se procjenjuje na 4.800 GW što predstavlja četvrtinu globalnih proizvodnih kapaciteta i daje 18 procenata globalne energetske proizvodnje. Tu i mi vidimo razvojnu šansu jer za zemlje u razvoju izazov je osiguranje energetskog pristupa za ekonomski i socijalni razvoj uz istovremeno smanjenje ovisnosti o karbonskim tehnologijama, čime se daje i značajan doprinos smanjenju štetnih emisija, doprinos zaštiti okoliša", izjavio je, po dolasku u Delhi, generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić.

Konferencija "Skaliranje i osviještene politike obnovljivih izvora za energetsku sigurnost, klimatske promjene i gospodarski razvoj" traje do 29. oktobra, saopćeno je iz EPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: