|

Objavljena 3D vizualizacija Pelješkog mosta: Kako će izgledati projekat koji je trn u oku BiH

Objavljena 3D vizualizacija Pelješkog mosta: Kako će izgledati projekat koji je trn u oku BiH
26
S. H.
15.10.2019. u 11:07
103
komentara
26

dijeljenja
Hrvatska intenzivno gradi Pelješki most, a nedavno je potpisan ugovor za izgradnju pristupnih cesta s grčkom kompanijom Avax i austrijskim Strabagom. Tim povodom objavljena je i 3D vizualizacija cijelog projekta i puta prema Dubrovniku.
Drugi južni dio pristupnih cesta od Pelješkog mosta prema Dubrovniku na tenderu je dobila grčka kompanija Avax koja je ponudila oko 140 miliona KM. Treba istaći da je na isti tender konkurisala i firma iz BiH Integral inženjering koji je ponudio oko 87 miliona KM, ali je ta ponuda odbijena.

U prvoj godini kineska firma CRBC uspjela je završiti 25 posto radova na mostu, a radove izvodi skoro 400 radnika, od kojih je većina iz Kine. Osim radova u vodi, aktivno se radi i na pristupnim cestama.

BiH još nikada nije "preboljela" projekat koji gradi Hrvatska i koji je finansijski podržala Evropska unija. Iz BiH poručuju da će most ugroziti BiH u smislu da će naša zemlja biti blokirana kada je riječ o slobodnom pristupu otvorenom moru.

Posljednje informacije govore da bi BiH i sudskim putem mogla tražiti pravdu za projekat Pelješki most, u kojem smatra da je oštećena, što je kao stav dvojice članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića navedeno u stavu koji je oborio Milorad Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (103)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...