Dva recepta
250

Objašnjeno zašto se ukus Nutelle razlikuje u Njemačkoj i ostalim zemljama EU

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Marie-Paule Benassi na okruglom stolu u Zagrebu objasnila je zbog čega je Nutella koja se prodaje u svim zemljama Evropske unije ukusom drugačija od one iz Njemačke.

Proteklih su godina različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica, piše Hina.

Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu usporedivi. Na panel diskusiji pod nazivom Consumer Dialogue - Dijalog o pravima potrošača koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualne kvalitete proizvoda na europskim tržištima.

Tokom razgovora, raspravljalo se i o kontroverznom slučaju razlike u kvalitete Nutelle.

"Razgovarali smo s Ferrerom, vlasnikom proizvoda Nutelle, te su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Ondje se koristi drugačiji recept", odgovorila je direktorica Benassi na upit o problematici dualne kvalitete proizvoda na evropskom tržišto, vezano za slučaj Nutelle.

"Ferrero odsad radi na promjeni recepta sa ciljem približavanja talijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama", dodala je Benassi. Ona je također napomenula kako ne postoji jasna definicija kvalitete u EU te kako puno toga ovisi o tradiciji i ukusu ljudi.

Napomenula je kako u Evropskoj uniji postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istaknula svijest potrošača o vlastitim pravima. Izvještaj koje je u septembru prošle godine u Evropskom parlamentu predstavila Biljana Borzan pokazalo je kako se kvaliteta istih proizvoda, među kojima je i Nutella, razlikuje ovisno o tome prodaju li se na tržištima starih ili novijih članica Europske unije.

Nutella koja se prodavala u susjednoj Hrvatskoj sadržavala je veći udio sirutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mlijeka, čiji je udio bio veći u njemačkoj Nutelli što je u hrvatskoj javnosti slučaj potaknuo val negodovanja.

"Evidentno je da dvojna kvaliteta proizvoda utječe na zdravlje. Niko ne može reći da neko dijete ili beba od tri mjeseca može imati ukus. Ne radi se o nikakvim lokalnim ili regionalnim ukusima, radi se o tome da tražimo jednakost", upozoravala je ove godine Dubravka Šuica u Europarlamentu.

Evropska je komisija je u aprilu predložila novi sporazum, poznatiji i kao New Deal, za potrošače u EU-u kojime bi se osigurali jednaki standardi za sve europske potrošače i objavila skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete, na koji se na panelu referirala i direktorica Benassi.