Bosanski Brod
0

Obilježen ponovni početak rada Rafinerije

FENA
U Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu danas je nakon tri godine čekanja ozvaničen ponovni početak proizvodnje.

Ruski vlasnik "Zarubrežnjeft“ je u rekonstrukciju stare linije za preradu uložio oko 40.000.000 KM, a prvi naftni derivati iz Rafinerije potekli su u toku ove sedmice.

U brodskoj rafineriji zaposleno je oko 1.400 radnika, ali je najavljeno da će potreba za novim radnicima biti izražena kada s radom počne nova linija, čiji se remont očekuje naredne godine.

Obraćajući se prisutnima na svečanosti u brodskoj rafineriji, premijer RS-a Milorad Dodik kazao je da je veliki dan za sve pokretanje prve linije postrojenja, a zahvaljujući zalaganjima ruskog kupca.

"Pređen je dugi put do pokretanja proizvodnje, ali sam znao da će projekt uspjeti, jer sam na ruskoj strani vidio odlučnost da se Rafinerija pokrene“, rekao je Dodik i dodao da svi koji su ranije kritikovali privatizaciju ovog preduzeća danas mogu da vide da nisu bili u pravu.

Generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft“ Nikolaj Brunič zahvalio je svim radnicima na njihovim zalaganjima na pokretanju proizvodnje te ukazao da se ne zaustavljaju na ovom što je do sada postignuto.

"Ispred nas stoji jedan veliki posao i mislim da će međunarodni stručnjaci koji su se okupili u ovoj fabrici riješiti sve zadatke koji su pred njih postavljeni da bi se ponovo sastali i proslavili pokretanje nove linije koja će omogućiti preradu 4,2 miliona tona nafte“, rekao je Brunič.

Kazao je i da su već s prodajom prvih derivata u budžet RS-a i BiH stigli prvi prihodi, koji će se povećavati onako kako fabrika bude povećavala svoj obim proizvodnje.

Na svečanosti u brodskoj rafineriji rečeno je i da će se gorivo iz brodske rafinerije prodavati na svim benzinskim pumpama RS-a i BiH i bit će jeftinije od standardne cijene.

Generalni direktor Rafinerije nafte Aleksandar Litvinjenko kazao je da je pred radnicima i rukovodstvom još mnogo posla te da imaju obavezu da do 2010.godine prozvodnju Rafinerije podignu na nivo evropskih standarda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je da ga raduje konačna realizacija ovog najvećeg projekta, koji će doprinijeti razvoju RS-a i BiH, te smanjiti vanjskotrgovinski deficit koji je bolna tačka bh. ekonomije.

Svečanosti u krugu fabrike prisustvovali su brojni zvaničnici i gosti, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da je pokretanje proizvodnje velika stvar za Bosanski Brod i ukupno privredu BiH.

Svečanost obilježavanja početka proizvodnje popraćena je i punjenjem prve cisterne prerađene nafte, a radnicima koji su dali poseban doprinos pokretanju proizvodnje dodijeljene su zahvalnice.