{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obavezno izdavanje fiskalnog računa, kazne do 20.000 KM

F
4.7.2012. u 12:00
2
15
Obavezno izdavanje fiskalnog računa, kazne do 20.000 KM
2
Obavezno izdavanje fiskalnog računa, kazne do 20.000 KM
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća obveznike fiskalizacije, pravne i fizičke osobe da su za svaku prodatu robu ili izvršenu uslugu dužni izdati kupcima fiskalni račun, evidentirati svaki pojedinačno ostvareni promet putem fiskalnog uređaja i izvršiti prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave Federacije BiH.
Obveznik fiskalizacije u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima u FBiH i podzakonskim aktima, dužan je formirati i odštampati dnevni izvještaj na kraju rada, minimalno jednom dnevno, ukoliko je tog dana ostvario promet, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Svaki štampani isječak dnevnog izvještaja obveznik fiskalizacije je dužan da registruje i odloži u knjigu dnevnih izvještaja hronološkim redom.

U slučaju da je iz opravdanih razloga obveznik fiskalizacije, pravna ili fizička osoba privremeno spriječena da obavlja registriranu djelatnost, a radi poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, potrebno je da Poreznoj upravi Federacije BiH dostavi pisanu obavijest, da od određenog datuma privremeno prestaje s obavljanjem registrirane djelatnosti, s razlozima zbog kojih privremeno neće raditi.

Također, potrebno je da prije početka rada, obveznik fiskalizacije, ponovo dostavi Poreznoj upravi Federacije BiH pisanu obavijest da od određenog datuma nastavlja s radom registrirane djelatnosti, od kada je dužan da nastavi evidentirati ostvareni promet putem fiskalnog uređaja.

Porezna uprava Federacije BiH će bez obzira na dostavljeno obavještenje vršiti kontrolu i ovih poreznih obveznika i cijeniti opravdanost iznesenih razloga.

U slučaju da se u toku kontrole utvrde zloupotrebe koje se odnose na neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa, Porezna uprava Federacije BiH će u svim slučajevima izricati kazne koje su propisane od 2.500 do 20.000 KM za pravne subjekte, od 1.000 do 3.000 za odgovorne osobe u pravnom subjektu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: