biznis
0

Obama i Geithner svjetlo na kraju tunela Wall Streeta?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Plan za poticanje gospodarstva novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame mogao bi ove sedmice oraspoložiti ulagače na Wall Streetu, ali će zabrinutosti zbog recesije i problema Citigroupa ostati prisutne.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones indeks potonuo 5,3 posto, na 8.046 bodova. S&P indeks pao je, pak, 8,4 posto, na 800 bodova, dok se Nasdaq indeks strmoglavio 8,8 posto, na 1.384 boda.

U ponedjeljak bi Obama trebalo da predstavi svoju buduću ekipu zaduženu za gospodarska pitanja, u kojoj ministar finansija treba biti Timothy Geithner, predsjednik Feda u New Yorku. U petak je najava Geithnera za novog ministra izazvala skok cijena dionica na NYSE za više od šest posto.

Ulagači očekuju i prve naznake plana Obame i Geithnera za poticanje gospodarstva. Govori se da bi plan mogao biti vrijedan između 500 i 700 milijardi dolara, te da bi Obama mogao odgoditi ukidanje zakona o smanjenju poreza za bogatije, premda je tokom kampanje tvrdio da će ukinuti taj zakon koji je donijela vlada predsjednika Georgea W. Busha.

Govori se da bi plan uključivao i smanjenje poreza za srednji sloj građana, kao i državnu potrošnju na infrastrukturne projekte.

"Mislim da će to u ponedjeljak pomoći tržištu, ali isto tako mislim da će to biti kratkoročna pomoć. Kratkoročno možete poticati gospodarstvo finansijskim mjerama, ali poticaji na račun produbljivanja proračunskog deficita dugoročno su izuzetno opasni", kazao je Michael Pento, strateg u tvrtki Delta Global Advisors.

Obama i Geithner svjetlo na kraju mračnog tunela Wall Streeta? Međutim, procjene o dužoj recesiji američkog gospodarstva, kao i situacija u finansijskim institucijama i dalje će predstavljati uteg za tržište.

Posebno zbog problema Citigroupa, druge po veličini američke banke po aktivi. Prošle sedmice je cijena dionice Citigroupa pala više od 60 posto zbog sumnje ulagača da ta banka ima dovoljno kapitala da bi pokrila dodatne kreditne gubitke.

Posljednja je vijest da su finansijske i monetarne vlasti dogovorile način spašavanja banke, vrijedan više od 300 milijardi dolara.

Ove, skraćene radne sedmice, zbog Dana zahvalnosti u četvrtak, prenosi Hina, očekuju se i novi gospodarski izvještaji, među kojima ono o prodaji postojećih kuća, raspoloženju i povjerenju ulagača, kao i zahtjevima za pomoć nezaposlenima.