Vlada FBIH
0

O uticaju novih zakona na mala i srednja poduzeća

FENA
Cilj Informacije Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razmatrane i usvojene na današnjoj sjednici Vlade FBiH, jeste analiza uticaja Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit za opstanak i razvitak malih i srednjih poduzeća (MSP).

Kako je saopćeno iz Ureda za informiranje Vlade FBiH, kada je oporezivanje dobiti u pitanju, u Informaciji se navodi kako je usprkos tome što je spomenuta porezna stopa smanjena s 30 na 10 posto došlo do znatnog rasta efektivne stope oporezivanja.To se objašnjava činjenicom što prije reforme izravnih poreza, gospodarska društva, uglavnom, nisu plaćala porez, jer je raniji sustav sadržavao neuobičajeno široke osnove za oslobađanje od te obveze.

Prema tada važećim regulativama, reinvestiranje dobiti u proizvodnu djelatnost ili stanogradnju, a u iznosu obračunatog poreza, bio je osnova za potpuno oslobađanje plaćanja poreza. U slučaju reinvestiranja u druge djelatnosti, obveznik je bio oslobađan 75 posto obveza.

Zakon o porezu na dobit, također, previđa olakšice u slučaju reinvestiranja, ali samo ako je riječ o investicijama od 20.000.000 konvertibilnih maraka u roku od pet godina, što je za većinu malih i srednjih poduzeća veliki iznos.

Vlada FBiH danas je razmatrala i primila na znanje rješenja predložena i usvojena u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda Poduzeća ostvarenog korištenjem hidro akumulacijskih objekata.

Zaduženo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da što prije pripremi Vladinu verziju spomenutog zakona. Tim zakonom trebalo bi definirati obaveze elektroprivreda prema lokalnim zajednicama na čijem se području nalaze hidro i termoelektrane, kao i obveze u pogledu energetskih objekata koji bi se gradili.