Parlament BiH
0

O ukidanju PDV-a 15. aprila

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće u srijedu, 15. aprila, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, kojim je predviđeno ukidanje ovog poreza na osnovne životne namirnice, zatim na lijekove i vještačko đubrivo, dječiju hranu i opremu, te školski pribor i roto-papir, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić.

Jovičić je rekao da će poslanički klub SNSD-a u Predstavičkom domu tražiti da ove izmjene budu razmatrane prema skraćenoj proceduri i istako da očekuje da će nakon što Predstavnički dom usvoji ove izmjene i Dom naroda što prije učiniti isto.

"Ovaj zakon značiće mnogo za najugroženije slojeve stanovništva  u zemlji", naglasio je Jovičić i naglasio da su se nakon četiri godine primjene Zakona o PDV-u stekli uslovi za usvajanje izmjena ovog zakona.

On je istakao da je na osnovu podataka UIO BiH i mišljenja stručnjaka iz fiskalno-ekonomske oblasti, procijenjeno da ove izmjene neće značajno poremetiti punjenje Jedinstvenog računa UIO, niti narušiti makroekonomsku stabilnost BiH.

Izmjenama ovog zakona predviđeno je da stope PDV-a, koje su trenutno za sve artikle od 17 odsto, budu ukinute u oblasti prometa robe na   osnovne životne namirnice,   i to  hljeb i žitarice, meso, riba, mlijeko, jaja, ulja i masnoće, šećer i čaj, zatim lijekove,  vještačko đubrivo. 

"Kada je riječ o  dječijoj  hrani PDV-a  će biti  oslobođena  dječija hrana koja se priprema sa vodom, dječija hrana na bazi riže, a priprema se sa mlijekom, na bazi voća, brašna i mesa",  naveo je Jovičić.

On je naglasio da će plaćanja PDV-a biti oslobođena i dječija oprema, odnosno  bebi odjeća i obuća, kolica, sjedalice za auto, nosiljke za bebe i dječiji kreveci, kao   i školski pribor -     knjige i udžbenici,   sveske,  linijari, gumice, blokovi za crtanje, tempere i vodene boje . 
"Dobra vijest za printane medije je da se  PDV neće plaćati na  roto-papir", rekao je   Jovičić. 

Jovičić je naglasio  da su gotovo sve stranke predlagale izmjene i dopune Zakona o PDV-u i tražile da se od plaćanja ovog poreza oslobode ovi artikli.

"Svi poslanici su potpuno svjesni ekonomske situacije u BiH i okruženju koja je opterećena svjetskom ekonomskom krizom... Ugroženima i onima koji su u stanju socijalne potrebe ovo će itekako pomoći u svakodnevnom životu", istakao je  Jovičić.  
		
Nakon što Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u bude usvojen u oba doma parlamenta BiH, njegova primjena počeće osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Jovičić je najavio da će, vjerovatno, Savjet ministara uputiti u parlament prijedlog za povećanja akciza na luksuznu robu, poput alkohola, nafte i cigareta.