biznis
0

O stanju telekomunikacionog tržišta

FENA
Centar za menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (MIT Centar) organizirao je danas u Sarajevu u saradnji s Akademijom nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Rektoratom Sarajevskog univerziteta okrugli sto o stanju, perspektivama i reperkusijama transformacije i liberalizacije telekomunikacionog tržišta u BiH.

Prezentiran je Izvještaj o konkurentnosti BiH koji MIT Centar, u saradnji s Akademijom nauka i umjetnosti BiH od 1999. godine radi ciklično. MIT centar, kao partner institut World Economic Foruma iz Davosa na taj način direktno učestvuje u izradi The Global Competitiveness Reporta u kojem World Economic Forum svake godine vrši rangiranje više od 100 država svijeta prema njihovim konkurentskim sposobnostima.

U Izvještaju je Bosna i Hercegovina u globalnom indeksu kompetitivnosti za prošlu godinu rangirana na 88. mjestu. Radi usporedbe, Sjedinjene Američke Države su na prvom, a Čad na 117.mjestu. Slovenija je 30., Makedonija 75., a Srbija i Crna Gora na 85.mjestu, saopćeno je.

Od ove godine planirana su i odgovarajuća dodatna istraživanja iz nekog od bitnih segmenata kompetitivnosti, saopćeno je. Ovaj put to će biti oblast informacionih i komunikacionih tehnologija, a posebno u svjetlu aktuelnih odluka strateške prirode i na osnovu činjenice da je ove godine BiH ušla u separat World Economic Foruma koji odslikava kompetitivnost zemalja u domenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija.